Καλώς ήρθατε

Πληθαίνουν οι τροφοσυλλέκτες του δρόμου

«Το κακό την τελευταία διετία έχει τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα» λένε έμποροι στις λαϊκές

Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας το φαινόμενο των εξαθλιωμένων που αναζητούν τρόφιμα από τα πεταμένα στον δρόμο ή όσα ο παραγωγός πλέον δεν πουλάει και αφήνει πίσω του στους κάδους απορριμμάτων αφορούσε ως πριν από λίγα χρόνια τους μετανάστες, κυρίως Αλβανούς, Πακιστανούς και Αφγανούς, και τις πολύτεκνες, τις περισσότερες φορές, οικογένειές τους. Ανάμεσά τους, όμως, τους τελευταίους μήνες στριμώχνονται και αρκετοί γηγενείς που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Νέοι άνεργοι, συνταξιούχοι, απολυμένοι από... επιχειρήσεις που έκλεισαν αιφνιδιαστικά, πολύτεκνοι με πενιχρά εισοδήματα συνιστούν τη συνήθη κοινωνική διαστρωμάτωση αυτών των απόκληρων του «τέταρτου κόσμου».

Απόλυτος αριθμός για το πόσοι καταφεύγουν στη μέθοδο της αποκομιδής από τον δρόμο και τα απορρίμματα, προκειμένου να τραφούν και να επιβιώσουν, είναι σχεδόν αδύνατον να εξαχθεί. «Κάνουμε τα στραβά μάτια ή άλλες φορές θα δώσουμε και εμείς κάποια σακούλα από τα περισσεύματα» λέει ο παραγωγός κ. Γ. Αθανασόπουλος από το Αργος, ο οποίος διαθέτει εσπεριδοειδή σε λαϊκές της Αθήνας για πάνω από δύο δεκαετίες. Το συμπέρασμά του για την κατάσταση; «Και παλιά βλέπαμε κάποιους,ελάχιστους και περιστασιακά, να μαζεύουν ό,τι είχε πέσει ή είχαμε αφήσει πίσω μας,αλλά το κακό την τελευταία διετίαέχει τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα».

O ι γειτονιές της πρωτεύουσας όπου η κατάσταση των «τροφοσυλλεκτών του δρόμου» έχει λάβει διαστάσεις είναι εκείνες που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες ή αποτελούν εστίες χαμηλών εισοδημάτων: Μεταξουργείο, Περιστέρι, Νέος Κόσμος, Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Βοτανικός, Παγκράτι. Την οικτρή οικονομική κατάσταση όλο και περισσότερων κατοίκων της Αθήνας αποτυπώνει και η απήχηση των συσσιτίων του Δήμου Αθηναίων, αλλά κυρίως του επονομαζόμενου «Κοινωνικού Παντοπωλείου», του καταστήματος που διαθέτει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τουλάχιστον 2.500 άτομα εξυπηρετούνται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», κατά κύριο λόγο πολύτεκνες οικογένειες και ηλικιωμένοι που δεν τους αρκεί η πενιχρή σύναξη την οποία λαμβάνουν. Σε συντριπτικό ποσοστό (93%) οι δικαιούχοι αγορών από το κατάστημα είναι Ελληνες. Το πρόγραμμα παροχών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το β΄ εξάμηνο του 2008 έχει ήδη εξυπηρετήσει περίπου 400 άτομα.

Προσφέρουν βοήθεια σε 6.000 άτομα
Τη διαρκή αύξηση εκείνων οι οποίοι προστρέχουν στις υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και βοήθειας της Εκκλησίας και στη ΜΚΟ Αλληλεγγύη διαπιστώνει η διευθύντρια ανθρωπιστικών υπηρεσιών της οργάνωσης κυρία Κωνσταντίνα Στάικου, η οποία υπολογίζει κατ΄ αρχάς τους ως σήμερα σιτιζόμενους από τον Δήμο Αθηναίων και την Αρχιεπισκοπή «συνολικά στους 6.000», αλλά, όπως λέει, «ο αριθμόςαυξάνεται διαρκώς» .

Οι περισσότεροι αναξιοπαθούντες είναι είτε μετανάστες είτε Ελληνες με πολύ χαμηλό ή σχεδόν ανύπαρκτο εισόδημα. Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και διάφορες αφρικανικές χώρες. Σκοπός της Αλληλεγγύης εν όψει των Χριστουγέννων είναι να προωθήσει τρόφιμα, ρούχα και ψυχολογική υποστήριξη πόρτα πόρτα στις γειτονιές του κέντρου που μαστίζονται από τη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Συνολικά, από τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής υποστηρίζονται υλικά και ηθικά περίπου 73.000 άνθρωποι. Κέντρα βοήθειας, πέρα από τα συσσίτια, είναι οι Στέγες Απόρων και Ηλικιωμένων και οι Στέγες Αγάπης, απ΄ όπου διοχετεύονται στους άπορους πολίτες το καθημερινό φαγητό, τα είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, καθώς και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ απο το tovima

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails

© 2007 - 2025 apneagr - All Rights Reserved.