Μάλιστα μόνο 6 από τις 11.842 επιταγές που σφραγίστηκαν τον Οκτώβριο ήταν ύψους 31 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιταγές αυτές εκδόθηκαν από επιχειρηματίες που οι εταιρείες τους βάρεσαν «κανόνι» το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η μία επιταγή είναι ύψους 26 εκατ. ευρώ και άλλη μία ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, εταιρείες από τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, των τηλεπικοινωνιών και των ιχθυοκαλλιεργειών πρόσφατα πτώχευσαν.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, τον Οκτώβριο σφραγίστηκαν συνολικά 11.842 επιταγές συνολικού ποσού 152,46 εκατ. ευρώ. Το ποσό εμφανίζει άνοδο κατά 50,57% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2008 και κατά 94,69% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2007. Από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 88.909 επιταγές ύψους 967,81 εκατ. ευρώ, από 801,11εκατ. ευρώ πέρυσι.Χαρακτηριστικό είναι... ότι για πρώτη φορά υπάρχει η διευκρίνιση στην ανακοίνωση της Τειρεσίας, ότι 6 επιταγές αντιστοιχούν στο 60% της αύξησης του ποσού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (τον Σεπτέμβριο το ποσό των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 101,25 εκατ. ευρώ).
Η κρίση λοιπόν αρχίζει να αγγίζει και την πραγματική οικονομία, ενώ στελέχη της αγοράς περιμένουν δραματική άνοδο στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών τους προσεχείς μήνες. «Ακόμα δεν έχουμε δει τις συνέπειες της κρίσης. Αναμένεται καταιγίδα», αναφέρουν με έμφαση.
Το 10μηνο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο 10μηνο τα «φέσια» διαμορφώθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ, που είναι και η τρίτη χειρότερη επίδοση από τις αρχές της δεκαετίας. Το 2005 τα «φέσια» στο 10μηνο ήταν 1,38 δισ. ευρώ και το 2006 1,17 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα κάμψη εμφάνισαν τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,69 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,79% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2008 και κατά 8,86% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2007.
Από την αρχή του χρόνου το συνολικό ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 141,23 εκατ. ευρώ.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Επιδείνωση φοβούνται οι επιχειρηματίες
Οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς λόγω της διεθνούς κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ καθημερινά περιορίζεται όλο και περισσότερο η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
«Είναι δύσκολο για τις μικρομεσαίες και εμπορικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, καθώς επηρεάζονται άμεσα από την άσχημη κατάσταση της αγοράς», σημειώνουν στο «Εθνος» τόσο τραπεζικά στελέχη όσο και επιχειρηματίες.
Οπως αναφέρουν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για δανεισμό, ωστόσο οι τράπεζες περιορίζουν τις «γραμμές πίστωσης» και επιπλέον προχωρούν σε ανατιμολογήσεις των περιθωρίων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τελικά επιτόκια μέχρι και 4 μονάδες.
Παράλληλα, πολλοί είναι οι μικροί της αγοράς που οδηγούνται σε «κλείσιμο». Τα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί όχι μόνο στις αστικές περιοχές αλλά και στην περιφέρεια. Μάλιστα για σήμερα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Εφη Καραγεώργου απο το ethnos
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου