Καλώς ήρθατε

«Εφραίμ, αλάνι, πάρε το λιμάνι»

Η ελληνική εκδοχή του «σινικού τείχους» ορθώθηκε, έστω και νοερά, χτες, από το Πέραμα μέχρι το Σύνταγμα, για να σταματήσει τα κυβερνητικά σχέδια για την πολυετή παραχώρηση του κερδοφόρου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία Cosco.

Στην πόλη, που λειτουργεί το ΣΕΜΠΟ και σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΠ και των Κινέζων πρόκειται να κατασκευαστεί ένας τρίτος προβλήτας, έγινε χτες ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο και εκφράστηκε σφοδρή αντίθεση στο σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και στην «απομόνωση» της πόλης από το λιμάνι.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας περίπου 1.000 εργαζόμενοι στο λιμάνι, κάθε ηλικίας, διαδήλωναν με αγωνιστικότητα και παλμό, ενάντια στο «ξεπούλημα του λιμανιού».

Τα συνθήματα εναλλάσσονταν. Αλλοτε με καυστικό χιούμορ οι εργάτες φώναζαν «Εφραίμ, "αλάνι", πάρε το λιμάνι» και άλλοτε καλούσαν τον λαό: «Εμπρός, όλοι στον αγώνα, τούτοι θα πουλήσουνε και τον Παρθενώνα».

Αυτά τα... συνθήματα κυριαρχούσαν στον δρόμο, ενώ «στη σιγουριά του Μεγάρου Μαξίμου», όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε πανηγυρική τελετή, επικοινωνιακού χαρακτήρα, για την υπογραφή «συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας», όπως χαρακτηρίστηκε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Cosco.

Από την άλλη πλευρά, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ δημιουργώντας ερωτηματικά, αφού άλλωστε εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

Ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε, το μεσημέρι, την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, παρέλαβε το ψήφισμά τους και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του το αίτημά τους να μην εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε προσφυγή των εργαζομένων.

Στην κορυφή της πορείας, αντιπροσωπείες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, της ΓΣΕΕ και της Νομαρχίας Πειραιά, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας το κυβερνητικό «ξεπούλημα σε ξένους του εθνικού πλούτου».

Οι εργαζόμενοι ήταν όλοι εκεί. Ο Μανώλης με 30 χρόνια δουλειά στο λιμάνι, αλλά και νεότεροι, όπως ο Στέλιος και ο Ανέστης, οικογενειάρχες, που δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους στο λιμάνι, ως έκτακτοι με μισθό 760 ευρώ. Τα «ρετιρέ», όπως τους είχαν χαρακτηρίσει κυβερνητικά στελέχη.

Συνθήματα
Τα συνθήματα δονούσαν: «Δεν θέλουμε Κινέζους αφεντικά, θέλουμε λιμάνια ελληνικά» και «Αραβες, Κινέζοι, Γερμανοί παίρνουν την Ελλάδα για μια μπουκιά ψωμί».

Εξω από τη Βουλή, απέναντι σε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, οι λιμενεργάτες σταμάτησαν και πριν μπει αντιπροσωπεία τους στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ τόνισε ότι «τα λιμάνια δεν ξεπουλιούνται. Τα λιμάνια δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει συγκυριακά».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ήταν να κάνουν «φιέστα» στον Πειραιά και ειδικά στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, αλλά κάτω από την αντίδραση των εργαζομένων «ήρθαν στη σιγουριά του Μαξίμου».

Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Νίκος Ζωίδης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν Καραμανλή, σε κανέναν Παπαληγούρα να καταστρέψουν αυτό που έχουν φτιάξει οι εργαζόμενοι».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι τα λιμάνια έγιναν από τον λαό και «δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αφού χαρακτήρισε την υπόθεση του λιμανιού «εθνικό Βατοπέδιο», κατήγγειλε προσωπικά τον πρωθυπουργό για το «ξεπούλημα» του εθνικού πλούτου, λέγοντας: «Έχετε γίνει σαν τον Αγιο Βασίλη. Μοιράζετε την Ολυμπιακή στο Κατάρ, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς, το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ απο το ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails