Καλώς ήρθατε

Λιτοδίαιτος και «τυφλός»


ΦΙΛΟΔΩΡΕΙ ΜΕ 7 ΔΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τη λιτότητα, αντί ενός επεκτατικού προϋπολογισμού, που θα αντιμετώπιζε καλύτερα την κρίση και θα ενίσχυε την απασχόληση, επέλεξε η κυβέρνηση καταθέτοντας στη Βουλή τον πέμπτο (ίσως έναν από τους τελευταίους) προ- ϋπολογισμό της, αυτή τη φορά για το 2009.

Αν και ο νέος προϋπολογισμός δεν μπορεί να κριθεί και μόνο από τα νούμερα που περιέχει, με δεδομένη την αδυναμία ακριβών προβλέψεων λόγω της κρίσης (έτσι ώστε να αποκαλείται «τυφλός»), το κείμενό του διαπνέεται από τη γνωστή ελλειμματολογία. Πολύ δειλά η κυβέρνηση αξιοποιεί τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ορίζοντας έλλειμμα 2%, ενώ είχε τα περιθώρια να το φθάσει κοντά στην κόκκινη γραμμή του 3% του ΑΕΠ.

Ετσι δειλή (γύρω στα 300 εκατ. παραπάνω σε σχέση με το προσχέδιο) είναι η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που απλώς απαντά στις επικρίσεις Σουφλιά, Αβραμόπουλου.

Ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. αυξάνουν τα κονδύλια των... δημοσίων επενδύσεων και μειώνουν φόρους, ο προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετους φόρους 7 δισ. ευρώ και αποφεύγει να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης -σε συνέντευξη Τύπου παρουσία των υφυπουργών Γ. Παπαθανασίου, Αντ. Μπέζα και Ν. Λέγκα- επέμεινε στην (νομοθετημένη) αύξηση του φόρου στα καύσιμα κατά 3% από 1.1.2009, αρνήθηκε ότι θα αυξηθούν ο ΦΠΑ (το γνωστό τροπάριο) και οι συντελεστές του Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και πρόσθεσε ότι «δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων». Ομως, η θεσμοθέτηση των τεκμηρίων θα προχωρήσει, αλλά σε ήπια μορφή.

Οι θεσμοθετημένες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών δεν διευρύνονται. Ετσι, ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής στο εισόδημα φυσικών προσώπων το 2009 παραμένει στο 25%.

Υποβάθμιση κοινωνικού κράτους

Ψίχουλα δίνονται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με συνέπεια το κοινωνικό κράτος να υποβαθμίζεται στον βωμό της λιτότητας. Η αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για την Υγεία φθάνει στο 8%, για την Παιδεία στο 6,1% και για τη Γεωργία στο 7,7%. Πρόκειται για νούμερα που δεν αντικατοπτρίζουν κατά κανένα τρόπο εισοδηματικές αυξήσεις, καθώς αφορούν προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς Υγεία και Παιδεία βρίσκονται στα πρόθυρα του κραχ. Ομως, στους δύο αυτούς τομείς, που κυρίως αυτοί «συνθέτουν» το κοινωνικό κράτος, καμία επένδυση για την εξασφάλιση ποιότητας και καμία σοβαρή επένδυση εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις στην Υγεία αυξάνονται μόλις κατά 0,5% και στην Παιδεία μόλις κατά 1,3%. Στη Γεωργία, όπου οι επιδοτήσεις περικόπτονται ή καταργούνται και παρίσταται αδήριτη ανάγκη νέων υποδομών και αναπροσανατολισμού της αγροτικής παραγωγής, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 0,4%. Τα αυξημένα μόλις κατά 12% κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού για την απασχόληση αφήνουν να αιωρείται έτσι το ερώτημα με ποια κονδύλια θα καλυφθούν οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας, που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός.

Ελπίζουν σε αντιστροφή κλίματος

Οσον αφορά τους οικονομικά «αδύνατους», ο κ. Αλογοσκούφης εδέησε να εξαγγείλει την ενεργοποίηση του Ταμείου κατά της Φτώχειας από φέτος. Θέλουν να επιφυλάξουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους ύψους... 130-150 ευρώ, όση δηλαδή θα είναι η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης. Η δεύτερη θα δοθεί τους πρώτους μήνες του 2009. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι με την πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι και τόσο επιτακτική η ανάγκη να δοθεί άμεσα επίδομα θέρμανσης.

Στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν ότι «κρατούν άσο στο μανίκι» για την αντιστροφή τού σε βάρος της Ν.Δ. πολιτικού κλίματος, με τις παροχές που θα δώσουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε για τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται δέσμη μέτρων για εισοδηματικές ενισχύσεις στους συνταξιούχους και αγρότες που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, καθώς και στοχευμένα μέτρα για ομάδες πληθυσμού (π.χ. μικρομεσαίοι) που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails