Καλώς ήρθατε

Υπογραφή συμβολαίων - εξπρές

«Μου τα έδιναν σήμερα για να τα υπογράψω αύριο» τόνισε ο Στ. Ζερβουδάκης. Οι αποφάσεις των Ευ. Μπασιάκου και Π. Δούκα ήταν εντολές για την ΚΕΔ. Αποκάλυψε ότι τα σχέδια συμβολαίων τα έφερναν ο Δ. Πελέκης και ο Αρσένιο.

Τους Ε. Μπασιάκο και Π. Δούκα έδειξε ως «εντολείς» των ιερών ανταλλαγών δημόσιας γης προς όφελος της Μονής Βατοπεδίου ο μάρτυρας «κλειδί», δικηγόρος της ΚΕΔ Σταύρος Ζερβουδάκης, ο οποίος με την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαίωσε πως «εκτελούσε άνωθεν εντολές», όπως είχε καταγγείλει μόλις τον περασμένο μήνα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ, την οποία έφερε στο φως χθες το «Εθνος», ενώ αποκάλυψε πως τα σχέδια των συμβολαίων έφερναν στο γραφείο του ο δικηγόρος Δ. Πελέκης (αδελφός της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, συζύγου του Γ. Βουλγαράκη) και το «δεξί» χέρι του Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Ζερβουδάκης δεν περιορίστηκε μόνο...
στο περιεχόμενο της επιστολής «φωτιά», η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε σάλο στη Βουλή, αλλά προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις για τις κατεπείγουσες διαδικασίες που επέβαλε η διοίκηση της ΚΕΔ στη σύναψη των 31 συμβολαίων, τα 22 από τα οποία έχει υπογράψει ο ίδιος ως δικηγόρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. «Μου έφερναν το συμβόλαιο σήμερα, να το υπογράψουμε, λέει, αύριο», τόνισε.

«Αυτό το επείγον ποιος το επέβαλε;», ρώτησε ο Ντ. Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ) με αφορμή τα όσα γράφει στην επιστολή του για εκτέλεση υπουργικών εντολών και αποφάσεων. «Η 3822 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η 16651 Κοινή Υπουργική απόφαση, εντολές ήταν για την ΚΕΔ. Τι μπορούσε να κάνει; Να πει δεν τις εκτελώ;», απάντησε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας: «Οταν οι υπουργοί δίνουν μία εντολή αυτής της μορφής, οι υπουργικές αποφάσεις είναι εντολές για την ΚΕΔ. Η ΚΕΔ είναι εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου». «Το κατεπείγον από πού προκύπτει;», επανήλθε με νέα ερώτηση ο κ. Ρόβλιας. «Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μπορεί η διοίκηση να ήθελε να τελειώνει, να είναι αρεστή», απάντησε ο κ. Ζερβουδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι «οι υπουργικές αποφάσεις είναι εντολές και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Εμείς εκτελούσαμε υπουργικές αποφάσεις». «Υπήρχαν πολιτικές αποφάσεις που μας έλεγαν «θα κάνετε αυτό το πράγμα...». Δεν ξέρω, μπορεί και από περισσό ζήλο να ήθελαν όλα να γίνουν αμέσως. Πάντως η μεν διοίκηση εκτελούσε τις αποφάσεις των υπουργών και εγώ εκτελούσα τις αποφάσεις του διοικητικού και τις διοίκησης», αναφέρει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του. Σημείωσε, μάλιστα, πως «θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα επωφελέστατα για λογαριασμό του Δημοσίου». Συμφωνία
Ο ίδιος -όπως κατέθεσε- πήρε εντολή για την ανταλλαγή ακινήτων με παραλίμνιες εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2005 με βάση την υπουργική απόφαση Μπασιάκου, προσθέτοντας πως «υπήρξε μία συμφωνία να γίνει η ανταλλαγή συγκεκριμένων ακινήτων και οι αξίες τους να καθοριστούν από το ΣΟΕ». Τα ακίνητα ήταν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε η ΚΕΔ μία συγκεκριμένη εντολή. «Εμείς με τις δύο υπουργικές αποφάσεις, αναλαμβάναμε τη διαδικασία», τόνισε. Κατέθεσε πως όλα έρχονταν ως κατεπείγοντα και όλα σχεδόν τα διεκπεραίωνε ο ίδιος την ίδια μέρα. «Μετά βίας έπαιρνα μία μέρα παράταση για να το πάρω σπίτι, να το μελετάω όλη νύχτα», κατέθεσε. Επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών έρχονταν στην ΚΕΔ ο Εφραίμ και ο Αρσένιος, κουβαλώντας τα χαρτιά με προσωπικά αυτοκίνητα. Οταν διαπίστωσε πως η Μονή δεν θα έκανε φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Ολυμπιακό Χωριό και ότι πούλησε τα ακίνητα, σταμάτησε να υπογράφει συμβόλαια, λέγοντας «άρχισα να λέω ότι κάτι δεν πάει καλά». Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τους ξαπόστειλα και δεν ξαναϋπέγραφα συμβόλαιο». Ερωτηθείς ποιος έκανε τα σχέδια των συμβολαίων, απάντησε ότι του τα έφερνε ο Δ. Πελέκης μαζί με τον Αρσένιο ορισμένες φορές ή και μόνος του καμία φορά. Προσέθεσε ακόμη πως ζητούσε χαρτιά από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τους τίτλους κ.ά. και δεν τα έστελναν. Αν και χαρακτήρισε «έγκυρα» τα συμβόλαια, παραδέχτηκε ότι δεν είχε προσέξει ότι στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης η έκταση χαρακτηρίζεται ως «οικόπεδα». «Δεν το είχα προσέξει λόγω πίεσης, αν μου επιτρέπετε», τόνισε. Νωρίτερα, στην κατάθεσή του ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης Θ. Αληφακιώτης κατέθεσε ότι αν ο Σ. Τσιτουρίδης ήταν στη θέση του υπουργού δεν θα υπέγραφε τις υπουργικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές και ότι ο πρώην υπουργός πίστευε ότι η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο. ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Με GPS εντόπιζε η Μονή τα ακίνητα - φιλέταΤην πιο σύγχρονη τεχνολογία των GPS για τον εντοπισμό των ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου χρησιμοποιούσε η Μονή Βατοπεδίου, προκειμένου να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ τις ανίερες συναλλαγές με τη λίμνη Βιστωνίδα, αφού προηγουμένως είχε πάρει όλους τους χάρτες από την ΚΕΔ! Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο τοπογράφος Νίκος Κιάκας, που δούλευε για λογαριασμό της Μονής, αποκάλυψε πως ο μοναχός Αρσένιος προς τα τέλη του 2004 του είχε δώσει λίστα με χωράφια, οικόπεδα και χάρτες που είχε πάρει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (!), προκειμένου να τα εντοπίσει και να διαπιστώσει αν υπάρχουν τυχόν καταπατήσεις, αφού τα καταπατημένα δεν ενδιέφεραν τη Μονή. Εκείνος χρησιμοποιούσε συντεταγμένες μέσω του ελληνικού γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς του 1987, το οποίο είναι συμβατό με το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης, το Global Positioning System, γνωστό ως GPS. Ο Αρσένιος είχε δώσει το τηλέφωνο του τοπογράφου στους Ορκωτούς Εκτιμητές, οι οποίοι επικοινωνούσαν μαζί του, τους βοηθούσε και πήγαιναν να δουν τα ακίνητα μαζί με τους μοναχούς κυριολεκτικά με «κλειστά μάτια». Κατέθεσε ότι τον επέλεξε η Μονή, αν και νέο τοπογράφο, επειδή ασχολείται με την τεχνολογία, κάτι που επιβεβαιώνει κατά το ΠΑΣΟΚ ότι «οι μοναχοί βιάζονταν για τις συναλλαγές». «Κάποιο ακίνητο μπορώ να πάω να το βρω πιο γρήγορα απ ό,τι ένας συνάδελφος που δεν δουλεύει με τα μέσα που δουλεύω», τόνισε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε πως με το τοπογραφικό της Ουρανούπολης άλλαξε το εμβαδόν και το σχήμα της έκτασης, επέμεινε ότι σωστά τη χαρακτήρισε ως άρτια και οικοδομήσιμη και ότι ο χαρακτηρισμός αν είναι δάσος ή όχι είναι του δασαρχείου, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι σε μία περίπτωση, στον Ακροπόταμο της Καβάλας, παρέβλεψε την έκθεση του ΣΟΕ ότι υπάρχει δασική κάλυψη. Ο ίδιος πάντως δεν έχει εξοφληθεί, αφού η Μονή του χρωστάει περίπου 3.000 ευρώ.

Λευτερης Γαλανός από το ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails