Καλώς ήρθατε

Στα πρόθυρα έκρηξης κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα

Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι την ώρα που οι έλληνες τραπεζίτες ανακοινώνουν αύξηση των επιτοκίων (ενώ σε όλο τον κόσμο μειώνονται) φέρνοντας κυριολεκτικά σε απόγνωση τους δανειολήπτες επαγγελματίες και καταναλωτές και ο διοικητής της ΔΕΗ με μία αχαρακτήριστη ενέργεια ανακοινώνει αυξήσεις τιμολογίων ο πρωθυπουργός εξαντλείται σε ευχολόγια. «Κανείς δεν δικαιούται να μετακυλίει τις επιπτώσεις της κρίσης στους καταναλωτές» ήταν το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να το διασφαλίσει» και οι συνεργάτες του το ερμήνευσαν ότι «αυτό αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση προς τους τραπεζίτες». Ο κ. Καραμανλής μίλησε ωσάν να μην είναι πρωθυπουργός αλλά σχολιαστής της κατάστασης: «Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα». Έδειξε έτσι ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένα μέτρα για να υποχρεώσει τους τραπεζίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή για να βοηθήσει πραγματικά τους μικρομεσαίους και να ανακουφίσει τους δανειολήπτες. Υπουργός έλεγε: «αμφιβάλω αν ο κ. Καραμανλής έχει... δει τις σημερινές εφημερίδες και αν οι συνεργάτες του τον έχουν ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα». Έτερος συνάδελφός του απορούσε: «γιατί τον εκθέτουν με αυτό τον τρόπο;». Ο ίδιος πρόσθετε: «με ποιους τραπεζίτες κάνει μέτωπο ο κ. Καραμανλής; Μήπως με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου τον οποίο έχει διορίσει και ο οποίος μέχρι τώρα αρνείται να ενταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες και επιπλέον ανήγγειλε αύξηση επιτοκίων;». Κορυφαίοι υπουργοί οι οποίοι παρακολουθούν τον κ. Καραμανλή να διολισθαίνει ημέρα με την ημέρα λένε ότι δίνει την εντύπωση πρωθυπουργού που βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατεύσει τους πολίτες που προσβλέπουν σε αυτόν.

Η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτική. Βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιάννης Μαώνλης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Μάκης Γιακουμάτος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βγήκαν στα ραδιόφωνα και καταφέρονται εναντίον του διοικητή της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου για τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού. ««Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιτρέπει στον διοικητή της ΔΕΗ να ανακοινώνει αυξήσεις τιμολογίων επικαλούμενος την ρήτρα καυσίμων την ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει από τα 150 δολάρια κάτω από 60;» είναι το ερώτημα που θέτουν πλέον δημοσίως όλοι. Αλλά και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε δημοσίως από την κυβέρνηση να μαζέψει τους διοικητές των ΔΕΚΟ. Υπουργοί όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Βαγγέλης Μειμαράκης, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά λένε ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή οικονομικής πολιτικής με περιορισμό των τραπεζιτών και μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά ασθενέστερων. Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν κρύβει πλέον στις κατ ιδίαν συνομιλίες του ότι θεωρεί την οικονομική πολιτική του κ. Αλογοσκούφη απολύτως αποτυχημένη. Ζητά μέτρα για τους ασθενέστερους περιορισμό των τραπεζών και ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Λέει δε ότι η οικονομική πολιτική είναι αναξιόπιστη και ότι η αλλαγή της θα πρέπει να συνοδευθεί με αλλαγή υπουργού προκειμένου να αποκτήσει ξανά αξιοπιστία. Η κυβέρνηση σύρρεται από τις εξελίξεις, κάθε απόφαση που παίρνει μοιάζει ξεπερασμένη από τα γεγονότα.
Ανασχηματισμός και εκλογές
Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο τίθεται ζήτημα γενικότερης επιβίωσης της κυβέρνησης. Η φθορά είναι ραγδαία, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται κυριολεκτικά ημέρα με την ημέρα τα ποιοτικά στοιχεία συνεχώς επιδεινώνονται χωρίς να φαίνεται δυνατότητα ανακοπής. Ο πρωθυπουργός που μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης τώρα πια συγκεντρώνει την αγανάκτηση των πολιτών. Τα στοιχεία που αφορούν την απήχησή του στους πολίτες επίσης επιδεινώνονται καθημερινά. Οι υπουργοί οι οποίοι μιλούν μαζί του εισηγούνται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών. Κατ αρχήν δομικό ανασχηματισμό με συγχωνεύσεις υπουργείων και μετακινήσεις κορυφαίων προσώπων προκειμένου να βάλλει ένα φρένο στην φθορά. Ακολούθως του εισηγούνται να πάει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές προκειμένου να περισώσει ότι μπορεί. Είναι σαφές ότι όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τους υπουργούς και τους βουλευτές βρίσκονται σε πανικό.

του Σπύρου Γκουτζάνη
protothema

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails