Καλώς ήρθατε

Ποιες είναι οι παρανομίες των εισπρακτικών εταιρειών

Του Στέλιου Κράλογλου από το capital

Σε παράνομες πρακτικές καταφεύγουν πολλές από τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες προκειμένου να εισπράξουν τραπεζικές οφειλές από πελάτες, καθώς -σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τις τράπεζες- θα λάβουν αμοιβή που φθάνει έως και το 30% της βεβαιωμένη οφειλής.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στο Capital.gr η νομική σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Μελίνα Μουζουράκη, σε περιπτώσεις παράνομων πρακτικών ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μηνύσεις απέναντι σε πρόσωπα και εταιρείες και να διεκδικήσει με δικαστικά μέσα αποζημίωση αν παρανόμως επράχθησαν οι οφειλές. Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις παράνομων πρακτικών:

* Αν εμφανίζονται ή λειτουργούν ως δικηγορικά γραφεία και απειλούν με κατασχέσεις και φυλάκιση
* Αν απειλούν με κατασχέσεις οφειλών σε στεγαστικά και καταναλωτικά για ποσά λιγότερα των 20.000 ευρώ χωρίς ξεκαθαρίζουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο πρόσφατος νόμος για του πλειστηριασμούς.
* Να αναζητούν προσωπικά δεδομένα μέσω τρίτων προσώπων και μέσων της απόρρητης φορολογική δήλωσης
* Να ενημερώνουν τρίτα πρόσωπα για τις οφειλές καθώς και στην περίπτωση αυτή έχουν παράβαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα
* Να μην εξηγούν επακριβώς το ποσό της οφειλής και επιβάλουν με εκβιαστικούς τρόπους για να καταβληθεί η οφειλή. Η ΕΚΠΟΙΖΩ στο σημείο αυτό συμβουλεύει να μην προχωρήσετε σε κανένα διακανονισμό ένα δεν λάβετε εγγράφως από την τράπεζα το ποσό της οφειλής σας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται...και στον διακανονισμό της οφειλής σας καθώς πολλές εταιρείες σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ προχωρούν σε αυθαιρεσίες. Για παράδειγμα:

Πελάτης είχε 3 οφειλές σε τρεις διαφορετικές κάρτες από 2.000 ευρώ η κάθε μια και μια εταιρεία επιδίωκε να εισπράξει τις οφειλές. Ο πελάτης τελικά πλήρωσε 2.000 για να ξεχρεώσει μια κάρτα αλλά η εταιρεία αντί να κλείσει την μία κάρτα μοίρασε το ποσό και στις τρεις. Αποτέλεσμα το κυνηγητό (και τα ποσοστά της εταιρείας) να συνεχίζονται.

Τι λέει η κυβέρνηση

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί διαφανές, σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών.

Ήδη, έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν και μέλη οργανώσεων καταναλωτών, τραπεζών, εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών συλλόγων.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Οικονόμου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει από τα τέλη Ιουλίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών έγκλιση και μηνυτήρια αναφορά κατά των εισπρακτικών εταιρειών για το αδίκημα της αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Τις μεθόδους αυτών των εταιρειών έχει καταγγείλει, από τα τέλη του 2007, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, λέγοντας ότι η εκ μέρους των εταιρειών αυτών ανάληψη ενεργειών είσπραξης απαιτήσεων και αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η αόριστη προσαύξηση των οφειλών με «έξοδα είσπραξης», τα οποία εισπράττονται από αυτές απευθείας από τους πελάτες ενώ η συμβατική τους σχέση υπάρχει μόνο με τους προμηθευτές, είναι παράνομη.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails