Καλώς ήρθατε

Τζογάρει με ισπανικούς «κουλοχέρηδες» η κυβέρνηση


Άρχισαν ήδη να εισάγονται τα 200.000 μηχανήματα – Χορός εκατομμυρίων και πιέσεις στο παρασκήνιο από οργανωμένα συμφέροντα, που ζητούν μονοπώλιο στην ελληνική αγορά..


Στην αφαίρεση της όποιας ικμάδας απέμεινε στην ελληνική μεσαία τάξη οδηγεί νομοτελειακά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αναμένεται να νομιμοποιήσει ηλεκτρονικά παίγνια («φρουτάκια») τα οποία είχαν απαγορευτεί το 2002. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να καταθέτει το νομοσχέδιο στις 23 Νοεμβρίου.


Κύκλοι του υπουργείου... Οικονομίας και Οικονομικών, ενδιαφερόμενοι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες εισηγούνται και προωθούν την επιστροφή των «κουλοχέρηδων», που κατά κοινή εκτίμηση αποτελούν την πιο εθιστική και κατά στροφική μορφή τζόγου. Οι δε εισηγήσεις από στελέχη του υπουργείου πραγματο ποιούνται με τα προσχήματα αφενός της εύρεσης εσόδων και αφετέρου της απαίτησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η τελευταία απαιτεί την επαναφορά των ψυχαγωγικών παιχνιδιών και όχι των τεχνικών παιγνίων. Η αγορά του τζόγου όμως στην Ελλάδα είναι τεράστια, καθώς το 2007 ανήλθε σε 9 δισ. ευρώ. Με το σχέδιο νόμου για τα «φρουτάκια», το οποίο θα αφορά και στην επαναφορά του ΞΥΣΤΟ, η κυβέρνηση επιδιώκει να διπλασιάσει την αγορά στα 18 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», δύο ιταλικές εταιρείες και τέσσερις Ελληνες επιχειρηματίες έχουν ήδη εισαγάγει «κουλοχέρηδες» προκειμένου να γεμίσουν τα περίπου 16.000 σημεία πώλησης (200.000 μηχανήματα), τα οποία λειτουργούσαν στην ελληνική επικράτεια όταν είχε επιβληθεί η απαγόρευση με τον Ν.3037/2002. Συγκεκριμένα, η ιταλική «Lottomatica» διερεύνησε τη συνεργασία με Έλληνα επιχειρηματία που φέρεται να έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ για περίπου 30.000 «φρουτάκια». Εισαγωγές μηχανημάτων φέρονται να έχουν κάνει η ιταλική εταιρεία «Rolla» και οι επιχειρηματίες κύριοι Διονυσόπουλος, Σιδηρόπουλος και Καραμανλής. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι δύο - τρεις επιχειρηματίες απαιτούν ακόμη και αποκλειστικότητα με χορήγηση αδειών. Το μοντέλο που εισηγούνται στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργο Αλογοσκούφη εφαρμόστηκε στην Ισπανία με καταστροφικά, όπως θα δούμε, αποτελέσματα για τον νεανικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι αντίστοιχοι «κουλοχέρηδες» της Ισπανίας δέχονται στοιχήματα από 0,20 έως 0,60 λεπτά, με μέγιστη επιστροφή τα 50 ευρώ. Ομως, η ταχύτητα του μηχανήματος είναι τέτοια που επιτρέπει έως 360 παιχνίδια ανά μισή ώρα. Δυνητικά ο κάθε παίκτης μπορεί να επενδύσει 144-432 ευρώ την ώρα σε κάθε μηχάνημα. Οι «κουλοχέρηδες» της Ισπανίας νομιμοποιήθηκαν το 1981 και έκτοτε λειτουργούν 250.000 μηχανήματα. Τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ισπανία είναι τεράστια και είναι χαρακτηριστική η έκφραση των «New York Times», που αποκάλεσαν την Ισπανία «γη των τζογαδόρων». Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή κ. Mark Griffiths: «Τα μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών χαμηλού στοιχηματισμού δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί, αν και φαινομενικά δεν κοστίζουν πολύ, συνήθως οι παίκτες καταλήγουν να χάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά πολύ γρήγορα». Στη Βρετανία το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για το κόστος που θα επωμιστεί το κράτος σε 15 χρόνια από τώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του εθισμού στα νόμιμα «φρουτάκια».


Πρωτο Θεμα

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Το δικό μας group (http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=32394092275 ) έστειλε email στους 300 της Βουλής ζητώντας τους να πάρουν θέση για τη πιθανή νομιμοποίηση των κουλοχέρηδων.

Μέχρι στιγμής απάντησαν οι Βουλευτές Γεωργιάδης και Πλεύρης, οι οποίοι και κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή (http://www.thanos-plevris.gr:80/eperotiseis/nomimopoiisi-lt-lt-koyloxeridon-gt-gt.html).

Μένει να δούμε αν θα δραστηριοποιούν και άλλοι βουλευτές, ανεξαρτήτως παρατάξεων, και ποια θα είναι η αντίδραση όταν συζητηθεί το θέμα στο κοινοβούλιο.

Related Posts with Thumbnails