Η ονομαστική αξία των τραπεζών δεν έρχεται στην επικαιρότητα τυχαία. Από την στιγμή που μια τράπεζα κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης των 28 δις ευρώ και ειδικά του σκέλους της κεφαλαιακής ενίσχυσης ως τιμή για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών θα ληφθεί υπόψη η ονομαστική αξία. Π.χ. αν η Alpha bank κάνει χρήση του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία δηλαδή στα 4,70 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική... εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ.
Η Aspis είναι η μόνη τράπεζα που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής της αξίας ενώ όλες οι υπόλοιπες σε πολύ υψηλότερη τιμή. Καθίσταται σαφές ότι όσες τράπεζες ενταχθούν στην δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου στις ονομαστικές τιμές.
Σε μια τέτοια περίπτωση η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή τείνει να συγκλίνει με την τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου. Το παράδειγμα αυτό καταγράφτηκε στην Εθνική, στην Emporiki παλαιότερα , στην Πειραιώς , στην Eurobank κ.α. Βέβαια τότε οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ήταν πολύ μεγαλύτερες των ονομαστικών τιμών ωστόσο η κρίση έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στις αποτιμήσεις.
Π. Λεωτσάκος απο το reporter
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου