ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Πληθαίνουν οι διαφωνίες με τα μέτρα Αλογοσκούφη
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Ηχηρό καμπανάκι για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει η διεθνής οικονομική κρίση χτύπησε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην 13η παγκόσμια συνδιάσκεψη κατά της διαφθοράς, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπησή της. «Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας ύφεσης, με απρόβλεπτη ένταση και διάρκεια» δήλωσε. «Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα, που δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για όλους».
Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα στη κυβερνητική φαρέτρα θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός και στη σημερινή του ομιλία στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διεθνή κρίση. Το πρόσχημα είναι ότι τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Εκοφίν και Σύνοδο Κορυφής) την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η κρίση αυτή εξελίσσεται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος. «Δεν έχει τελειώσει. Γίνονται διαβουλεύσεις σε... διεθνές επίπεδο. Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν, πολλές από τις παραμέτρους που θα συναποφασιστούν, θα διευκολύνουν ενδεχομένως και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη λήψη -αν χρειαστεί- και άλλων μέτρων και άλλων πρωτοβουλιών».
Ζητούν μέτρα στήριξης
Μετά τη διαφωνία κορυφής Σουφλιά - Αλογοσκούφη στην κυβερνητική επιτροπή για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα μέτρα -ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζήτησε να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, στη λογική ότι βοηθούν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση και αιμοδοτούν με ρευστό την αγορά και την οικονομία- διευρύνεται το μέτωπο των υπουργών και στελεχών που παίρνουν αποστάσεις από το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, το οποίο δίνει την εικόνα ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις τράπεζες, ενώ αδιαφορεί για τους πολίτες.
Οι εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς απαιτούν μέτρα στήριξης με κοινωνικό πρόσωπο. Εκτιμούν ότι αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση στιγμή που η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ ανοίγει, το βάρος πρέπει να πέσει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή, πώς θα ανακουφιστούν στην καθημερινότητά τους οι οικονομικά αδύναμοι.
«Περνάμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με οικουμενική διάσταση» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης. «Χρειάζεται σωφροσύνη στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και όχι ακρότητες. Γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν μόνο αριθμοί, υπάρχουν και άνθρωποι. Ανθρωποι, που περνάνε δύσκολα».
Υπέρ της κοινωνικής διάστασης των μέτρων είναι και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, όπως και πολλοί βουλευτές. «Δεν γίνεται να την πληρώσει το κοινωνικό κράτος» έχει δηλώσει. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα ξεκινάει από την κοινωνία και θα καταλήγει στην κοινωνία».
«Αν η Ν.Δ. δεν ασχοληθεί με την πραγματική πολιτική, δεν πάρει μέτρα που να έχουν αντανάκλαση κυρίως στις κοινωνικές τάξεις που την έχουν στηρίξει, αυτή η διαφορά θα παγιωθεί» δήλωσε ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος στον «98,9».
Αμεσες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση ζήτησε ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εμείς περιμένουμε από την κυβερνητική επιτροπή να πάρει αποφάσεις» δήλωσε στο «Κανάλι 1». «Να καταστρώσει ένα σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία».
Non paper της Ρηγίλλης
Η Ρηγίλλης για να υπερασπιστεί τη θέση Αλογοσκούφη έστειλε «non paper» στους βουλευτές, με το οποίο χαρακτηρίζει «μύθο», ότι με το σχέδιο νόμου ενισχύονται προκλητικά οι τράπεζες με 28 δισ. ευρώ. «Το σχέδιο δεν αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών αλλά την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.
Οι βουλευτές καλούνται να λένε ότι «οι τράπεζες είναι το αναγκαίο όχημα μέσω του οποίου μπορεί να διοχετευθεί η ρευστότητα στην οικονομία, με τη μορφή πιστώσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ώστε και η δανειοδότηση της οικονομίας να είναι άνετη και οι πιέσεις στα επιτόκια των χορηγήσεων να αμβλυνθούν».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου