Καλώς ήρθατε

Φοροκαταιγίδα 7,1 δισ. ευρώ


Τους πρόσθετους φόρους θα πληρώσουν λίγο έως πολύ όλοι οι φορολογούμενοι, είτε με το πάγιο χαράτσι στην αύξηση του μισθού τους, αφού η κλίμακα δεν τιμαριθμοποιείται, είτε- οι μικρομεσαίοι- με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου τους, είτε μέσω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, των τελών κυκλοφορίας και της επιβολής του φόρου ακινήτων.

Συνολικά τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν το πρωτοφανές ποσό των 60,9 δισ. ευρώ.

Παρά τη διεθνή κρίση, εξάλλου, ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε αξιόλογα μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και την τόνωση της ανάπτυξης. Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό μόνο ένα μικρό παράθυρο για επιπλέον μίνι πακέτο, εάν αυτό προβλεφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητείται πακέτο δημοσιονομικής ενίσχυσης της ανάπτυξης ίσο με το 1% του ΑΕΠ των κρατών μελών.
«Επιλεκτικά μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», μέτρα για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικρομεσαίους, είπε χαρακτηριστικά.

Επί του παρόντος, ο προϋπολογισμός:

Για τη φτώχεια
, περιορίζεται σ΄ ένα «μικρό καλάθι», ύψους 350 εκατ. ευρώ το 2009, που θα... δώσει το ομώνυμο Ταμείο, του οποίου το πρώτο πρόγραμμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης σε επιλεκτικές κατηγορίες, όπως είπε ο υπουργός. Από το ίδιο Ταμείο φέτος προβλέπεται να διατεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό της διετίας για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα μόλις στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες αυτός θα έπρεπε να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τον περασμένο μήνα, είναι αυξημένος ο σχετικός προϋπολογισμός κατά 250 εκατ. ευρώ.

Για τις επενδύσεις
, ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 8,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 850 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008. Έχουν αυξηθεί, πάντως, σε σχέση με το προσχέδιο κατά 300 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός έτσι αφήνει την οικονομία σχεδόν στην τύχη της, εν όψει διεθνούς ύφεσης, έχοντας ως μοναδικό μέλημα να μην ξεφύγει το έλλειμμα και το χρέος, αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε τα προηγούμενα χρόνια να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, να εξυγιάνει πραγματικά τα δημοσιονομικά μεγέθη και να ελέγξει το δημόσιο χρέος. Το τελευταίο εχει εξελιχθεί σε βρόχο και σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αναφέρθηκαν η Ελλάδα και η Ιταλία ως ανησυχητικές περιπτώσεις, εξαιτίας αυτού του λόγου. Δεν είναι τυχαίο και χθεσινό σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», όπου μεταφέρονται οι ανησυχίες της αγοράς ότι λόγω ύφεσης οι δυο αυτές χώρες με το μεγάλο δημόσιο χρέος θα έχουν μειωμένα φορολογικά έσοδα και θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους ανάγκες.

Το κόστος δανεισμού.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ (έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο), υποχωρώντας από το 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται να φτάσει φέτος. Είναι ακριβώς η ελάχιστη επιτρεπτή μείωση την οποία επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να εμφανιστεί προσηλωμένος σ΄ αυτούς, καθώς φοβάται την αντίδραση των αγορών και μια νέα αύξηση του επιτοκίου δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κόστος του δανεισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας χθες.
Με αυτά τα δεδομένα, ο προϋπολογισμός παγώνει στα επίπεδα του 2008 τις δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ για υγεία και παιδεία (στο 2,5% και 3,1% αντίστοιχα).
digital.tanea

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails