Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Χρυσωρυχείο αποδεικνύεται, ότι είναι η Μονή Βατοπεδίου, η οποία διαθέτει το λιγότερο 104,8 εκατ. ευρώ σε καταθετικούς λογαριασμούς πάσης μορφής σε τουλάχιστον επτά τράπεζες και κυρίως σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Το αξιοζήλευτο αυτό «παγκάρι», που αντιστοιχεί στο κονδύλι του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης των πολιτών (!), προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Τα στοιχεία αυτού του φακέλου κρατούνταν μακριά από την Εξεταστική και μετά από πολλές καραμπόλες εστάλησαν στη Βουλή την Παρασκευή από τον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο, παρά το ότι τα έχει συσχετίσει με την καυτή δικογραφία εδώ και ένα μήνα!
Η μονή σε διάστημα... 22 μηνών (από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι και τον Μάιο του 2008) εισέπραξε 60.272.620 ευρώ μετά από 14 πλειστηριασμούς σε ακίνητα, που πήρε από το Δημόσιο, αφού αυτά περιήλθαν στους πλειοδότες (Noliden, ΑΝΘΕΜΙΑΣ, ΔΟΥΡΟΣ κ.ά.).
***Από τον φάκελο της Επιτροπής Γκρόζου (το εισηγητικό το δημοσίευσε αυτούσιο η «Κ.Ε.») φαίνεται ότι πολλές τράπεζες παρέδωσαν και αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών της μονής, αλλά και στοιχεία με ενδείξεις, όπως «αναιτιολόγητη μεταφορά ποσών», «ύποπτη συναλλαγή» κ.ά.
***Τα στοιχεία του φακέλου αυτού είναι πρόχειρα, ελλιπή και ατάκτως ερριμμένα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η επιτροπή (τέως Αρχή Ζορμπά) ουδεμία αναφορά κάνει στη Rassadel στο εισηγητικό της 21ης Οκτωβρίου, που συνέταξε ο Π. Μαντούβαλος και ενέκριναν ο Σ. Γκρόζος και τα υπόλοιπα μέλη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Οκτωβρίου έχουν στα χέρια τους εμπιστευτικό της Marfin, που λέει ότι πραγματικός δικαιούχος της Rassadel (κυπριακή εταιρεία) είναι η Μονή Βατοπεδίου με καταθέσεις 48,1 εκατ. ευρώ, με ενεργό χρηματιστηριακό λογαριασμό και με χαρτοφυλάκιο αξίας 50,6 εκατ. ευρώ!
Επισημαίνεται ότι στους εντοπισμένους λογαριασμούς της μονής δεν περιλαμβάνονται λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού, γιατί δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, δεν έχουν βρεθεί θυρίδες ούτε έχουν αναζητηθεί παρένθετα πρόσωπα (πέραν των εξουσιοδοτημένων) που μπορούν να κρατούν ποσά και χαρτοφυλάκια.
***Ως ύποπτη κίνηση καταγράφεται η απόπειρα που έκανε ο πατήρ Ευδόκιμος Αδάμου για ανάληψη 1 εκατ. ευρώ στις 10/9/2008, δηλαδή λίγο πριν παγώσουν οι καταθέσεις της μονής. Το έμβασμα που εστάλη από τη Marfin (η οποία δεν έδωσε στον Ευδόκιμο μετρητά) στην Πειραιώς, δεν εκτελέστηκε ούτε από τη δεύτερη τράπεζα, η οποία έκανε αναφορά στην Επιτροπή για ύποπτη απαίτηση ανάληψης σε μετρητά.
**Υποπτη ανάληψη χαρακτηρίστηκε και αυτή των 435.000 ευρώ, που έκανε στις 6-3-2008 ο δικηγόρος της μονής Α. Χατζηαλεξάνδρου και μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΘΕΜΙΑΣ (70% ΠΑΠΙΣΤΑΣ).
** Ειδική αναφορά γίνεται από την Επιτροπή στον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη -και στη σύζυγό του Μαρία- οι δραστηριότητες του οποίου είχαν χαρακτηριστεί ελεγκτέες από τον Μάρτιο του 2007.
Ο Γ. Σαχπατζίδης, όπως προκύπτει από τον φάκελο που έχει σχηματιστεί από την εποχή Ζορμπά, έλαβε, με πράξεις του Α. Χατζηαλεξάνδρου, 1.750.000 από τις 10/1 έως τις 2/2/2007 στην Εμπορική Κατερίνης. Από τις 11/1 μέχρι τις 8/2/2007 προέβη σε αναλήψεις μετρητών (η συνδικαιούχος σύζυγός του) για ποσόν 1.662.000, χωρίς να έχει αιτιολογηθεί ο σκοπός των συναλλαγών αυτών.
Η Αρχή Ζορμπά εμφανίζεται να έχει «φακελώσει» τον Γ. Σαχπατζίδη, με στοιχεία που έχουν εισφέρει η ΥΠΕΕ, η Εφορία, οι Τράπεζες και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
***Στις 28/5/2008 η μονή εμβάζει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Πειραιώς χωρίς αιτιολόγηση, ενώ προηγουμένως, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο λογαριασμός της μονής είχε πιστωθεί με 1.509.000 ευρώ που προήλθαν από την GDS εταιρεία του κ. Σαχπατζίδη, η οποία είχε προσφέρει για το Ολυμπιακό Ακίνητο 35 εκατ. ευρώ και η προσφορά της κρίθηκε ασύμφορη.
Η «Ε» χθες αναζήτησε τον κ. Σαχπατζίδη, πρώην επενδυτή στην εφημερίδα «Μακεδονία» και διαχειριστή του Fund ZILKA, που στόχευε στην απόκτηση της ΔΕΘ, αν ιδιωτικοποιούνταν, ενώ φέρεται ότι είχε αναπτύξει ενδιαφέρον και για εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Σαχπατζίδης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί, ως εκ τούτου δεν υπάρχει η θέση του σε σχέση με το αντικείμενο των δοσοληψιών με τη Μονή Βατοπεδίου.
**Οι λογαριασμοί της μονής που εμφανίζονται με το ζόρι στην Εξεταστική Επιτροπή αποδεικνύουν ότι εξουσιοδότηση για τραπεζικές συναλλαγές έχουν τουλάχιστον τρεις μοναχοί. Ο Ευδόκιμος Αδάμου, ο Γεώργιος Ζούμος (ιεροδιάκονος Γρηγόριος) και ο Σάκης Πανίκος (μοναχός Αναστάσιος).
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου