Το χρηματιστήριο μοιάζει με τραίνο. Ακολουθεί δρομολόγια με μεγάλες παρεκκλίσεις στη διαδρομή. Πρέπει να ξέρεις που θέλεις να πας και προπαντός που ακριβώς να ανέβεις και που θα κατέβεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύεις να ξεκινήσεις για τη Θεσσαλονίκη και να κατέβεις Μέγαρα ή αντί να περάσεις τη γέφυρα του Ρίου να βρεθείς στο πέρασμα της Κασσάνδρας χωρίς οδηγό στο τιμόνι. Το e-mail που έλαβα πριν λίγες μέρες ήταν απεγνωσμένο. Από το 2000 είχα να λάβω μηνύματα τόσο θλιβερά.
«Βοήθεια καταστράφηκα από τις 100.000 και έχουν μείνει 1.500 Ευρώ. Τι να κάνω;...»
Πως μπορεί να συμβεί αυτό, σε μια αγορά που από τα ψηλά έχει πέσει γύρω στο 60%; Είναι απλό. Με δανεισμό. Ακούστε τη ιστορία.
Το σπαρακτικό ύφος με παρακίνησε να απαντήσω στο μήνυμα προκειμένου να μάθω με ποιο τρόπο κάποιος μπορεί να φτάσει στα όρια της παραφροσύνης από το χρηματιστήριο. Το θύμα είναι ένα... 27χρονος που επαγγέλλεται τον κλητήρα σε μια πολυεθνική που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου.
Μισθός κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα με κάτι έξτρα που καταφέρνει να μαζέψει. Έλαβε στα τέλη του 2006, 100.000 ευρώ από τον πεθερό του προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σαν βασικό κεφάλαιο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Αφού ρώτησε τη γυναίκα και έλαβε σύμφωνη γνώμη έβαλε τις 30.000 ευρώ σε κάποιες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α.
Η περίοδος ήταν κατάλληλη και τα 30 σε μερικές εβδομάδες έγιναν 40 χιλιάρικα. «Η ιδέα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν ότι αν είχα βάλει και τα 100 θα είχα 130 χιλιάρικα. Και αν είχα «μαρτζιναριστεί» και με 50.000 ακόμη και έμπαινα με σύνολο 150, σε τρεις εβδομάδες θα είχα γράψει μέχρι και 200.000 θα είχα 150.000 δικά μου.
Θα έβγαζα τα 50.000 για να τα έχω για κεφάλαιο και θα έδινα τα 100 προκαταβολή και με ένα δάνειο θα αγοράζαμε το σπίτι. Είπα το σχέδιο απέξω-απέξω στη γυναίκα μου. Εντυπωσιάστηκε και αυτή με το πόσο γρήγορα βγάλαμε 10 χιλιάρικα, αλλά φοβόταν. Μετά από δική μου επιμονή δέχτηκε να βάλουμε άλλα 20 χιλιάρικα από τα 70 που είχαμε στην τράπεζα.
Δεν την άκουσα τα έβαλα και τα 70.000. Μιλάμε ακόμη για Άνοιξη του 2007. Σύνολο 110.000 λοιπόν τοποθετημένα κυρίως σε 20άρη και 40άρη. Μέχρι το καλοκαίρι είχαν φτάσει 140.000 έκανα και κάτι κινήσεις μέσα έξω. Στα τέλη Ιούλη κάνει ένα γύρισμα η αγορά. Μέσα σε μια εβδομάδα βρέθηκα στα 120 εκεί πούλησα τα μισά. Μετά η αγορά έφυγε πάνω μέχρι τον Οκτώβρη.
Εκεί έβαλα και τα υπόλοιπα. Το Μάρτη είχαν γίνει 80.000 εκεί έβγαλα πάλι τα 40.000 έξω αλλά τα έβαλα πάλι ψηλότερα δυο μήνες αργότερα. Τότε ήταν που άνοιξα και margin για να ρεφάρω κάνοντας trading.
H γυναίκα μου γέννησε τον Οκτώβρη που μας πέρασε και αυτό που ξέρει είναι ότι οι 50.000 είναι στην τράπεζα και τα άλλα που είχαμε μέσα έχουν πέσει στα μισά. Θα κρατήσουμε τις μετοχές μου λέει μέχρι να ξανανέβουν... Μ’ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...» Τι συμβουλή να σου δώσω τώρα; Του απάντησα. Τα 1.500 για να γίνουν 100.000 έχουν περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν με το να αγοράσεις λαχεία παρά μετοχές.
Αλλά οι πιθανότητες να σε χτυπήσει κεραυνός το καλοκαίρι πάλι είναι περισσότερες από το να κερδίσεις 100.000 με λαχεία. Θα σου καταμετρήσω τα λάθη με αντίστροφη φορά του είπα: Το τέταρτο κατά σειρά σπουδαιότητας λάθος που έκανες είναι που μόλις άρχισες να χάνεις από το κεφάλαιο πανικοβλήθηκες και αντί να μειώσεις την έκθεση μέχρι να καταλάβεις προς τα πού φυσάει, πήγες και την αύξησες.
Αυτό οι έμπειροι παίκτες το κάνουν όταν είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε ανοδικές αγορές. Το τρίτο λάθος είναι ότι έβαλες όλο το ποσό σε μια αγορά που οι τιμές ανέβαιναν για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Κάποτε θα έπεφταν και κανείς δεν μπορούσε να ξέρει το πότε. Το δεύτερο λάθος είναι να βάλεις στο χρηματιστήριο χρήματα που θα τα χρειαζόσουν μέσα σε λίγους μήνες. Το πρώτο λάθος είναι που αποφάσισες να ασχοληθείς με το χρηματιστήριο μόλις έπιασες λεφτά στα χέρια. Δηλαδή μια τυχαία χρονική περίοδο για το χρηματιστήριο.
Θα μπορούσε να είναι στον πάτο, στη μέση ή την κορυφή ενός κύκλου. Σαν να αποφάσισες να πας ταξίδι στη άλλη άκρη του κόσμου και να ανεβαίνεις στο πρώτο λεωφορείο που φεύγει από το ΚΤΕΛ.
capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου