Καλώς ήρθατε

Κανόνια στις αγορές

Την περασμένη εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε το σχέδιο διάσωσης του κ. Hank Paulson, στα διεθνή χρηματιστήρια επικράτησε καθολικό ξεπούλημα. Αυτήν την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια εκδοχή του παραπάνω σχεδίου, οι αγορές βυθίστηκαν εκ νέου. Ο παγκόσμιος δείκτης Bloomberg World υποχώρησε πάνω από 6%, εξαφανίζοντας 2.200 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ανήλθε ενδοσυνεδρικά σε ιστορικό ρεκόρ.

Υπάρχουν δύο τρόποι να δουν οι επενδυτές αυτές τις εξελίξεις. Ο πρώτος είναι να θεωρήσουν ότι απλώς πρόκειται για μεγάλες διορθώσεις σε μια συνηθισμένη bear market. Ο δεύτερος είναι ότι «αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Εάν ακολουθήσουν την πρώτη εκδοχή, οι επενδυτές που είναι προετοιμασμένοι για «buy and hold» μακροπρόθεσμα θα απολαύσουν σημαντικά κέρδη. Η παγκόσμια απομόχλευση μόλις αρχίζει, οι τράπεζες πέφτουν σαν τις μύγες, αλλά οι κυβερνήσεις βλέπουν ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και θα αντιδράσουν για να τον τραβήξουν πίσω. «Να αγοράζετε όταν ακούτε τα κανόνια και να πουλάτε όταν ακούτε τις τρομπέτες», λέγεται ότι είχε δηλώσει ο βαρόνος de Rothschild τον 19ο αιώνα και αυτή η φράση αποτυπώνει την παραπάνω γενναία επενδυτική φιλοσοφία.

Εάν πιστέψουμε τη δεύτερη εκδοχή, τότε ο πλανήτης οδεύει προς μια σχεδόν ασταμάτητη έκρηξη αποπληθωρισμού, παρόμοια με εκείνη που είχε πλήξει την Ιαπωνία στη δεκαετία του ’90. Εάν γίνει αυτό, οι προβλέψεις κερδοφορίας δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν. Γι’ αυτό και οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα δεν μπορούν να βρουν «πάτο», οι τιμές των εμπορευμάτων σημειώνουν ελεύθερη πτώση και τα υπερπροστατευμένα κρατικά ομόλογα, ειδικά τα βραχυπρόθεσμα, είναι τόσο ακριβά.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, τα χρηματιστήρια έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες - όλες οι υπόλοιπες 10 μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες συνέβησαν ή στο Μεγάλο Κραχ ή στο κραχ τον Οκτώβριο 1987.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σύντομα θα εκδηλωθεί ένα καταπληκτικό «ράλι» -όπως ακριβώς είχε γίνει στο Μεγάλο Κραχ. Το 1930 σημειώθηκαν οι εννέα από τις 10 καλύτερες ημέρες που εμφάνισαν ποτέ οι αμερικανικές μετοχές. Κανένα, όμως, από εκείνα τα ράλι δεν είχε διάρκεια.


ΠΗΓΗ: FT.com

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

molemou είπε...

Καλησπέρα φίλε μου.τη λες και συ τι να κάνουμε με τα λεφτα να τα βγάλουμε από την τράπεζά;

apneagr είπε...

Δεν μπορώ να σου απαντήσω(γιατί δεν ξέρω) σε αυτό φίλε molemou, ποιος μπορεί άλλωστε;

Related Posts with Thumbnails