Καλώς ήρθατε

Νέα κατρακύλα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, αβεβαιότητα στην Ασία


Ούτε το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομάδα του G7 (των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου), με προφανές στόχο να ενθαρρύνει τις αγορές, δεν είναι ικανό να συγκρατήσει την "απύθμενη" πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ο καθρέφτης της ιαπωνικής οικονομίας το χρηματιστήριο του Τόκιο, κατρακύλησε για μια ακόμη συνεδρίαση. Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε με το κλείσιμο του πτώση, 6,36% φτάνοντας σ’ ένα από τα χαμηλότερα σημεία του, εδώ και πολύ καιρό στις 7.172,89 μονάδες.

Είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση της ομάδας του G7, στην οποία επέκριναν την «υπερβολική αστάθεια» της ισοτιμίας του γιέν και δήλωσαν έτοιμες να συνεργασθούν για να καταπολεμήσουν την κρίση στις παγκόσμιες χρηματαγορές.


Η τιμή του γιέν, που την Παρασκευή... έφθασε σε ιστορικά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, άρχισε να πέφτει ελαφρά μετά τη δημοσίευση του κοινού αυτού ανακοινωθέντος, αλλά το χρηματιστήριο της ιαπωνικής μεγαλούπολης δεν ανταποκρίθηκε στις θετικές εκτιμήσεις.

Πτώση μεγαλύτερη του 7% και για την αγορά του Χονγκ Κονγκ, καθώς το συνολικότερο κλίμα στην Ασία εξακολουθεί να "κινείται" υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης.

Στο Σύδνεϋ ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,35%, ενώ το Χρηματιστήριο της Ταϊπέι "κατακρημνίσθηκε" καταγράφοντας πτώση -4,08%.

Μείωση επιτοκίου στη Νότια Κορέα

Η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας μείωσε το βασικό της επιτόκια κατά 0,75 μονάδες, στο 4,25%, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομίας της από τη λαίλαπα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η μείωση είναι πιο σημαντική απ’ όσο προβλεπόταν, ανακοινώθηκε έπειτα από έκτακτη συνέλευση της Τράπεζας κι αφότου το Χρηματιστήριο της Σεούλ κατρακύλησε στα χαμηλότερα σημεία του την τελευταία 10ετία.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων στη Νότιο Κορέα από τον Νοέμβριο του 2004, όταν η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την στρογγυλοποίηση των επιτοκίων στο 5% από 5,25%, έπειτα από την συγχρονισμένη μείωση επιτοκίων που πραγματοποίησαν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας.

zougla

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails