Καλώς ήρθατε

Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών.

alpha_bankΜπορεί οι ελληνικές τράπεζες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα έκθεσης σε sumbrime προϊόντα, ωστόσο όλα δείχνουν πως η επόμενη περίοδος θα φέρει αρκετές ανακατατάξεις, στρατηγικές συμμαχίες και συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, έφτασε η στιγμή να γίνει πράξη η ρήση Κωστόπουλου «στην Ελλάδα δεν χωρούν πάνω από 2,5 τράπεζες». Άλλωστε η μαζική αποχώρηση των θεσμικών επενδυτών τις τελευταίες ημέρες, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα.

• Τα περίφημα Hedge Funds ρευστοποιούνε μαζικά
• Τα ομολογιακά δάνεια αρκετών τραπεζών που λήγουν μέσα στο επόμενο έτος θα προκαλέσουν προβλήματα ρευστότητας, ακόμη και στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους
• Οι μικρότερες τράπεζες είναι αδύνατο να επιβιώσουν χωρίς συμμαχίες και με μικρή κεφαλαιακή επάρκεια στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Τα πιθανά Deals
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αξία» πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε προσέγγιση της Alpha Bank στη Marfin. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Ματζούνης και Αρώνης, ενώ από τη Marfin συμμετείχαν οι κ Βγενόπουλος και Μπουλούτος. Στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες προχωρήσουν σε συμμαχία, η προσέγγιση θα είναι φιλική με ανταλλαγή μετοχών.

Η Εθνική έχοντας μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει δυνατός παίκτης και δεν αποκλείεται να διαπραγματευθεί εκ νέου με την τράπεζα Πειραιώς. Οι δύο όμιλοι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις τον περασμένο χρόνο, χωρίς ωστόσο να βρουν σημεία προσέγγισης. Η Εθνική έχει αυξήσει πρόσφατα το κεφάλαιο της με έκδοση προνομιακών μετοχών 600 εκ δολ, ενώ αναμένεται και δεύτερη αύξηση μέσα στον επόμενο χρόνο. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σύντομα θα βρεθεί αγοραστής για την Εθνική Ασφαλιστική η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 700-900 εκ ευρώ.

Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν προχωρήσει και η Πειραιώς με την Eurobank με αγορές ιδίων μετοχών, έτσι ώστε ναeurobank ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια τους και να αποφύγουν τις επιθετικές εξαγορές. Η EFG Eurobank Ergasias προέβη σε αγορά 507.920 ιδίων μετοχών αξίας 4.907.688,80 εκ ευρώ και η Πειραιώς αντίστοιχα σε 335.000 μετοχές αξίας 3.338.134,00.

Εξελίξεις αναμένονται για την Geniki Bank, του γαλλικού Ομίλου Societe General, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συγχωνευτεί με ελληνική τράπεζα. Στο στόχαστρο των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται ακόμη η Millennium Bank, η Aspis Bank και η Τράπεζα Αττικής. Για την τελευταία υπάρχει το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγαλύτερου ποσοστού από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ήδη κατέχει το 19% των μετοχών της.

Οι δύο τράπεζες που είναι πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από το πακέτο των 28 δις ευρώ που θα διαθέσει το δημόσιο στις τράπεζες, είναι οι ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση η προσεχής συνάντηση των τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για τους όρους κρατικής ενίσχυσης. Αν και συμμετοχή στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης είναι δίκοπο μαχαίρι για τις τράπεζες, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μια αρνητική εικόνα στην αγορά και να αρχίσει ένας νέος κύκλος κινδυνολογίας, οι μικρές τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν βοήθεια, καθώς στο περιβάλλον που διαμορφώνεται απαιτούνται συνεργασίες και μεγάλα σχήματα για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι συνεργασίες αυτές σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους έπρεπε να είχαν γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα, όμως η υψηλή κερδοφορία ακόμα και των μικρών τραπεζών στην Ελλάδα, καθυστέρησε τις συγχωνεύσεις που πλέον είναι μονόδρομος.

kolonaki-press

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails