Καλώς ήρθατε

Βγενόπουλος: Σκάνδαλο... ανεπάρκειας


Το ν/σ για τις τράπεζες προωθεί την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που είναι αντιδεοντολογικός και άδικος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιδείξουν ευαισθησία, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Για τους λόγους που κατέρρευσε η πρώην ΕΣΣΔ έχει καταρρεύσει και η πρόταση του άκρατου φιλελευθερισμού. Στην Ελλάδα η κρίση βρίσκει...
την οικονομία με μεγάλα προβλήματα όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι πενιχρές επενδύσεις.

Στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της οικονομικής πολιτικής με την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Χρειάζονται μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν δεν πρέπει να είναι πρόσκαιρα (π.χ. δίνουμε 1000 ευρώ) αλλά βιώσιμα.

Χρειάζεται διαφοροποίηση του κράτους από την κυβέρνηση. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι όχι τα σκάνδαλα, αλλά η έλλειψη επάρκειας.

Έως σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουμε ακούσει μόνο μέτρα για τις τράπεζες. Είναι σωστό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία της οικονομίας, χωρίς τις τράπεζες.
Ανεπάρκεια των μέτρων και έλλειψη πολιτικής δικαιοσύνης. Τώρα που κανείς δεν ανησυχεί για τα χρήματά του στις τράπεζες, πρέπει να αρχίσουμε λέμε και μερικές αλήθειες.

Αρκετές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια πάνω από τις καταθέσεις. Μιλάμε για ποσοστά 120, 130, 140% δανείων πάνω από τις καταθέσεις. Σε αρκετές επίσης χώρες υπάρχουν αρκετές δανειοδοτήσεις ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη καταθετική βάση. Έτσι, κάποιες τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού ζητούν από τη διεθνή αγορά ή από τον έλληνα καταναλωτή τη ρευστότητα που τους λείπει. Ορισμένες τράπεζες έχουν κάνει ορθή διαχείριση κινδύνου.

Το ν/σ προωθεί την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που είναι αντιδεοντολογικός και άδικος, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο Έλληνας φορολογούμενος θα βάλει κάποια χρήματα για να ενισχύσει το business plan των τραπεζών, χωρίς να έχει καμία ιδέα για το τι αυτό περιλαμβάνει και το τι κινδύνους προϋποθέτει- κάτι που δε συμβαίνει όταν μια εισηγμένη εταιρία επιδιώκει αύξηση κεφαλαίου.

Η ισοπέδωση ότι «όλοι τα χρειάζεστε και όλοι θα τα πάρετε» είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και περίεργη. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ όπου γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα διαφορετικά ιδρύματα και στο ρίσκο που έχουν αναλάβει.

Γιατί δεν πηγαίνει μια τράπεζα στην εθνική, όπως πήγε η Merrill Lynch στην Bank of America; Γιατί δεν γίνεται πρώτα αυτό και μετά να υπάρξει παρέμβαση του κράτους; Είναι πρωτοφανές εκεί όπου υπάρχουν μεγαλομέτοχοι να ζητούμε από τους πολίτες να σώσουν τους μεγαλομετόχους. Σαν το αστείο που λέμε: «φτωχοί βοηθήστε μας να μην γίνουμε φτωχοί σαν και εσάς».

Με το ν/σ, το κράτος θα πάρει πίσω 150 εκατ. ευρώ, έχοντας δώσει 25 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι άδικο;

Δεν θα καταργήσουμε καμία θέση εργασίας στον όμιλο. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

Νωρίτερα, ο κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις ήδη αναληφθείσες κοινωφελείς δράσεις του Ιδρύματος της Marfin. Οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται από συνεισφορές των ιδρυτικών μελών τους, είπε ο ίδιος.

Από 10 εκατ. ευρώ προαφέρουν MIG και Marfin Popular Bank. Όλες οι εταιρίες που ανήκουν στη Mig τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταδείξουν την προθυμία τους.

euro2day

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails