Καλώς ήρθατε
Η μάχη της φάλαινας
Δύο ιάπωνες ακτοφύλακες και ένας ναύτης, οι οποίοι επέβαιναν στο φαλαινοθηρικό Νισιμάρου, τραυματίστηκαν ελαφριά όταν μαχητικά μέλη οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην φαλαινοθηρία πέταξαν στο κατάστρωμα του πλοίου, μπουκάλια με χημικά. Το επεισόδιο συνέβη κοντά στην Ανταρκτική, σε τοποθεσία που το Τόκιο δεν προσδιόρισε επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, όταν μέλη της οικολογικής ομάδας κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση 10 μέτρων το φαλαινοθηρικό.
Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού έριξε στο σκάφος των οικολόγων νερό από μάνικες για να το απομακρύνει. Οι ακτιβιστές ανταπάντησαν με αποτέλεσμα
η ανταλλαγή των "πυρών", να κρατήσει περίπου μία ώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Νομπουτάκα Μαχιμούρα, έκανε λόγο για πράξη που προσπαθεί αδικαιολόγητα να βλάψει την ασφάλεια ενός πλοίου και του πληρώματος του.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χημικά προκάλεσαν ερεθισμό, ο οποίος, μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά τα μέλη της οργάνωσης σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι τα μπουκάλια που έριξαν, περιείχαν λιωμένο βούτυρο και ένα υλικό για να προκληθεί ολισθηρότητα στο κατάστρωμα χωρίς κανένα από αυτά να είναι τοξικό.
Στο φαλαινοθηρικό επέβαιναν 139 μέλη πληρώματος ενώ στο πλοίο των οικολόγων 33.
Τον προηγούμενο Ιανουάριο, δύο ακτιβιστές είχαν καταφέρει να ανέβουν επάνω σε ένα άλλο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, στον Νότιο Ωκεανό, όπου παρέμειναν μέχρι να παραδοθούν στις αυστραλιανές περιπόλους.
Μετά από το επεισόδιο είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλεται προσωρινά το σχέδιο της Ιαπωνίας να αλιευθούν περίπου 1000 φάλαινες κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού στην Ανταρκτική.
Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί τη φαλαινοθηρία ως πολιτιστική παράδοση, σταμάτησε την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς μετά από την υπογραφή μίας διεθνούς συμφωνίας αναστολής της δραστηριότητας το 1986, αλλά την επόμενη χρονιά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως επιστημονική έρευνα για τη φαλαινοθηρία.
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
ΠΑΛΙ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΡΟΥΛΙ΄?
Δημοσίευση σχολίου