Καλώς ήρθατε

«Στοπ» στις καταστρεπτικές μεθόδους αλιείας στο Νότιο Ειρηνικό

Στοπ στις καταστρεπτικές μεθόδους αλιείας στο Νότιο Ειρηνικό
Συμφωνία 20 χωρών
Δημοσίευση pathfinder

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα συρόμενα δίχτυαAssociated Press
Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα: Το ένα τέταρτο των διεθνών υδάτων του κόσμου θα προστατευτούν από τα καταστρεπτικά συρόμενα δίχτυα βυθού χάρη σε συμφωνία που υπέγραψαν 20 χώρες.
Η συμφωνία, που θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου, καλύπτει την τεράστια περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, η οποία εκτείνεται χονδρικά από τον Ισημερινό έως τον Ανταρκτικό Κύκλο και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έως τη δυτική ακτή της Λατινικής Αμερικής.
Τα αλιευτικά σκάφη θα υποχρεούνται να παραμένουν σε απόσταση τουλάχιστον πέντε ναυτικών μιλίων από τους κοραλλιογενείς υφάλους και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Για την επιτήρησή τους θα χρησιμοποιούνται σκάφη παρατήρησης και συστήματα προσδιορισμού στίγματος.
Η συμφωνία, που υπεγράφη στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης στη Ρενάκα της Χιλής, έρχεται έπειτα από ψήφισμα που υιοθέτησε το Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον περιορισμό της αλιείας με τράτες βυθού.
Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να παγιδεύουν τα ψάρια, τα συρόμενα δίχτυα βυθού καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους, καθώς σπάνε τα κοράλλια και σηκώνουν ιζήματα που πνίγουν τη θαλάσσια ζωή.
«Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει χιλιάδες υποθαλάσσια όρη, τα οποία θεωρούνται από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα του κόσμου», δήλωσε ο Τζόσουα Ράικερτ, διευθυντής της οργάνωσης Pew Charitable Trust, που άσκησε πιέσεις υπέρ της απαγόρευσης.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι χώρες του Περιφερειακού Οργανισμού Διαχείρισης Αλιείας Νότιου Ειρηνικού: Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Νήσοι Κουκ, Ισημερινός, ΕΕ, Μικρονησία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Ρωσσία, Νότιος Κορέα, Ουκρανία, ΗΠΑ και Βανουάτου.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails