Καλώς ήρθατε

Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι επίσημη: στο 10,5%, το έλλειμμα

Και επισήμως πλέον η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του 2010 θα είναι στο 10,5%, περίπου μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, την αναθεωρημένη φυσικά διότι το πρώτο μνημόνιο μιλούσε για έλλειμμα κάτω από 8%.

Η αστοχία της κυβέρνησης είναι της τάξης των 2,3 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα λιτότητας. Επίσης, το χρέος της χώρας έχει φτάσει το 2010 το 142,8% του ΑΕΠ ενώ το ταμειακό έλλειμμα έχει φτάσει τα 24 δις ευρώ.

Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς το...δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,1 δισ. ευρώ το 2010 από 36,3 δισ. ευρώ το 2009, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από 235 δισ. ευρώ το 2009 σε 230,1 δισ. ευρώ το 2010. Τα έσοδα αυξήθηκαν από 37,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 39,1 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν από 52,9 δισ. ευρώ σε 49,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Το Ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 298,7 δισ. ευρώ το 2009 σε 328, 5 δισ. ευρώ το 2010. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους “27″.

Είναι πλέον και επίσημη η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής από πέρυσι μέχρι σήμερα. Μια πολιτική πιστής τήρησης του Μνημονίου που όμως οδηγεί σε πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας. Διότι εκτός από την περσινή απόκλιση έχουμε και τη φετινή «μαύρη τρύπα» στα νοσοκομεία.

Την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Εκεί που δεν μπορεί το κράτος να γεμίσει τα ταμεία του από εκεί που πρέπει, θα έλθει τώρα με οριζόντιες ρυθμίσεις να κάνει ακόμη πιο φτωχούς τους πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται λοιπόν να ανακοινώσει πακέτο μέτρων 27 δισ. για την περίοδο 2012-2015, ενώ για το φετινό Προϋπολογισμό έχει ήδη αποδεχθεί αποκλίσεις 3 δισεκατομμυρίων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 δισ. λόγω της σημαντικής υστέρησης στα δημόσια έσοδα, αλλά και της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 στο 10,5%. Συνολικά, δηλαδή, το πακέτο μέτρων μπορεί να κυμανθεί κοντά στα 35 δισ. ευρώ!


Αναμένεται δραστική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, ιδίως για τα Ταμεία που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο». Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των μέτρων της 15ης Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέσθηκε σε μία γενικόλογη έκθεση ιδεών.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αγορές προεξοφλεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη ξένοι οίκοι ερίζουν για τη μορφή που μπορεί να έχει. Η επιμήκυνση των δανείων των 340 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 χρόνια με τη μείωση επιτοκίου στο 3,5% με 4% θεωρείται μία «ήπια» αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συμφωνία των πιστωτών. Αντιθέτως, ξένοι εκτιμούν ότι απαιτείται δραστικότερη λύση με «κούρεμα» (δηλαδή μείωση) του κεφαλαίου.
από το antinews

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Τα Μπουλούκια είπε...

πολυ καλές οι φωτογραφίες, τα λένε όλα

Related Posts with Thumbnails