Καλώς ήρθατε

Αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος, υπάρχει πρόβλημα

Ο κ. Γιώργος Βάμβουκας (καθηγητής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών), σε μια συνέντευξή του στο κανάλι 9, είπε ότι οι τράπεζες είχαν 270 δισ. σε καταθέσεις και σήμερα έχουν 230 δισ. Παράλληλα, το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος των τραπεζών μας λέει ότι είναι 210 δισ. Από αυτά, τα 110 δισ. τα χρωστούν οι τράπεζες και άλλα 100 δισ. χρωστά η ΤτΕ. Που θα βρουν πόρους, ερωτάται ο κ. Βάμβουκας, οι εγχώριες τράπεζες να επιστρέψουν αυτά τα λεφτά, όταν οι αποταμιεύσεις στη χώρα μας μειώνονται; Απάντηση: Δεν θα βρεθούν (λέω εγώ).

Πριν μερικές μέρες 200 Γερμανοί οικονομολόγοι υπέγραψαν κοινή...διακήρυξη προς την Μέρκελ κατά των προτάσεων που συζητιούνται στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που αναμένονται να παρουσιαστούν στις 25 Μαρτίου. Κάνουν έκκληση στην Μέρκελ υπέρ προτάσεων που θα επιτρέψουν σε χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους να κηρύξουν πτώχευση και να αναλάβουν οι ομολογιούχοι τον λογαριασμό, αντί των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Η αναδιάρθρωση, λένε οι οικονομολόγοι, είναι ένας τρόπος για να μειωθεί το χρέος των προβληματικών χωρών και να αρχίσουν πάλι από την αρχή. Αν υιοθετηθούν οι σημερινές προτάσεις (λένε οι οικονομολόγοι), αυτό θα συνεπάγεται ότι χώρες της Ε.Ε. θα αναλάβουν να εγγυηθούν για το χρέος των προβληματικών χωρών, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι είχε γίνει πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους μας, άλλα η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τη χειρονομία. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι αυτή η είδηση δεν ήταν πρωτοσέλιδο στις ελληνικές εφημερίδες. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω τους λόγους της άρνησης της πρότασης αυτής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης:

"Greece will not make it without restructuring", said FDP member Klinz, who chairs the European Parliament’s committee examining the response to the financial crisis. "It must be done quickly—over the next 12 months", he told Reuters in an interview late on Tuesday. "With a restructuring, it is important to move fast and take the initiative, rather than letting the markets get in control." The FDP in Berlin was not opposed to such a move, he said.

On Wednesday, finance minister Wolfgang Schaeuble told parliament he had discussed a possible restructuring of debt with the Greek government last year but that they were opposed to this.

("Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωσης", δήλωσε ο Klinz, μέλος του FDP, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για απαντήσεις στη χρηματοπιστωτική κρίση.

"Θα πρέπει να γίνει γρήγορα-κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών", δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters αργά την Τρίτη.

"Με την αναδιάρθρωση, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα και να αναλάβουμε την πρωτοβουλία, παρά να αφήσουμε τις αγορές να πάρουν τον έλεγχο." Η FDP στο Βερολίνο δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, είπε.


Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι είχε συζητηθεί μια πιθανή αναδιάρθρωση των χρεών με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο, αλλά ότι θα ήταν αντίθετοι σε αυτό.)

Προχθές ο ίδιος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας επίσης απέρριψε την ιδέα της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Η ΕΕ είναι ένα win-win situation για όλους τους εταίρους. Η Γερμανία έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά με ένα σκληρό νόμισμα για να πουλά προϊόντα και η Ελλάδα έχει ένα σκληρό νόμισμα για να μπορεί να τα αγοράζει.

Έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα δημιουργήσει προηγούμενο και ίσως πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αν πεταχτεί η Ελλάδα από το ευρώ, ίσως αναγκαστούν να φύγουν από τη ζώνη του ευρώ και άλλες χώρες. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Γερμανία άλλα και για την Ελλάδα. Άρα όσον αφορά λοιπόν το σπέκουλο περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ξεχάστε το. Αυτοί που τα λένε αυτά από πέρσι δεν γνωρίζουν την κατάσταση και τους συσχετισμούς.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Παρ΄ όλο που όλα δείχνουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, παρ΄ όλο που είμαστε σε αδιέξοδο και παρ΄ όλο που οι περισσότεροι παράγοντες της αγορές μας λένε ότι θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση, για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και παλεύει ενάντια αυτού;

Ειλικρινά δεν έχω απάντηση, αλλά τα περί του ότι πολλά τραγούδια ξέρει αυτός που είναι έξω από το χορό το απορρίπτω. Τα ίδια ακούω τώρα και πολλά χρόνια και πάντα αυτοί που υποτίθεται ότι ξέρουν και είναι μέσα στο χορό καταλήγουν να μην ξέρουν τίποτα.

Ό,τι ξέρουν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί ξέρουμε και εμείς. Και αυτό που ξέρω εγώ το ξέρουν αυτοί που στοιχειωδώς μπορούν να διαβάζουν, είναι ότι το λεγόμενο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα παρουσιαστεί στις 25 του μηνός δεν μας προσφέρει καμιά απάντηση όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους μας.

Σας έχω ξαναπεί, το χρέος αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο. Είναι αδιανόητο να νομίζει κάποιος ότι μπορούμε μακροπρόθεσμα να αντεπεξέλθουμε. Περαιτέρω, όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερο θα σκάσει σαν βόμβα στο τέλος και τότε τα σκάγια θα πάρουν πάρα πολλούς.

Όπως είπε πρόσφατα ο Παναγιώτης Γεννηματάς, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενώ έχει πτωχεύσει, καλείται να πληρώσει το 100% του ονομαστικού της χρέος.

Ελπίζω πραγματικά η κυβέρνηση να έχει κάποιο σχέδιο και ελπίζω να ξέρει τι κάνει. Ελπίζω πράγματι να ξέρουν περισσότερα από εμάς και πραγματικά ελπίζω να αποδειχτεί ότι κάνω λάθος. Πάνω από όλα, ελπίζω να έχουν κάποιο σχέδιο, που για λόγους αποφυγής πανικού, δεν μας το λένε.

Αλλά αν πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό ο χρέος, τότε υπάρχει πρόβλημα.
του Γιώργου Καισάριου
από το capital

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

(( Αναδιάρθρωση του χρέους, λένε, η χώρα μας δεν πρόκειται να δει ξανά οικονομικά άσπρη μέρα. ))
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ.....

Σατυρικά, επιθετικά, αντικειμενικά, και αντιγραφειοκρατικά.
Μκακάληκο η Ελλάς και τα "αγγούρια" ΓΙΑ ΤΑ 50 δις, Κοιτά να δεις...

ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 120 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ;;; ΑΝ ΟΧΙ ΤΌΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΝΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ και διεθνές ληστρικά (μολυσματικά) Νομισματικά Ταμεία. Δι-Νε-Του.… για να ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ. Με τέτοιο δημόσιο χρέος ποιος μαλάκας θα τολμήσει, να αναλάβει να μας κυβερνήσει. -(Ο Καρατζαφέρης και αν χρησιμοποιήσει ΑΜΕΣΟΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΜΗΝ)

Αν είχες μκακάληκο και χρωστούσες στους έμπορους 350.000 χιλιάδες και τα καθαρά σου κέρδη τον χρόνο ήταν 20.000 χιλιάδες. Θα χαραζόσουν 20 χρόνια για να ξοφλήσεις, και χωρίς να τρως, ενοίκια κλπ. ποια θα ήταν η προοπτική σου;;;

Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ…… Η υποκειμενική εμπεριέχει τα συμφέροντά μας μέσα.

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ… Σατυρικός και Φιλοσοφικώς:

ΥΠΟΨΗ ΜΟΝΟΝ: (Για ανθρώπους με ΜΠΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ.) Για ανθρώπους του μέλλοντος που σέβονται την νοημοσύνη τους, και ενδιαφέρονται και πέρα από την μάσα, του σεξουαλικού και πεπτικού σωλήνα, και όποιος δεν το θεωρεί υποτιμητικών τα παραδέχεται, τα διαψεύδει, τα δημοσιεύει. Έξω από ανθρώπινες υστεροβουλίες συμφέροντα εγωισμούς κλπ. Δεν είναι ντροπή υποτιμητικών να χρησιμοποιείτε ότι σας ΑΡΕΣΕΙ από τα γραφτά μου τα σλόγκαν στις σελίδες μου κλπ. Αν είστε βεβαίως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΛΠ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑΨΤΕ ΤΑ, όπως συνήθως . Διαδίδεται προωθείται την διαχρονική σελίδα δεν είναι αντί-εγωιστικό, για να εξανθρωπιστεί η ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται με το ποιος είσαι (τίτλους κλπ.) και όχι τι λες, αλέθεις ή ψέματα. Θεωρείσαι εξωγήινος. (Έχω την εντύπωση πως κάτι λέγω). Όσοι θέλουν μπορούν να διαδίδουν την σελίδα: ή να την δυσφημούν.

ΓΙΑ ΤΑ 50 δις, Κοιτά να δεις... 55 δΙΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, τι να πεις στον όνο....

=Άχρηστοι ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ: Η "ακρόπολη" θα πιάσει καλά ΛΕΦΤΑ, τι κάθετε *Μ-βλάκες. Και τον ορυκτό πλούτο, την ΑΟΖ κλπ. μην τα ξεχνάτε και τα Ίμια να δούμε τι θα κάνουν οι κλεφτόΤούρκοι…….
=Πουλήστε τα ΟΛΑ. Που είσαι Τσοβόλα, βγες ξανά εδώ και τώρα, και δώσε τούς ΟΛΟΥΣ ΦΟΛΑ, Η ΜΟΝΗ λύση εδώ και τώρα, που έμεινε στη χώρα!

Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ http://users.otenet.gr/~tzinis http://www.tzinis.blogspot.com/ tzinis@otenet.gr
.

Related Posts with Thumbnails