Καλώς ήρθατε

Αυτοί είναι άνθρωποι και πατριώτες όχι σαν κάτι άλλα τσουτσέκια...

Mε μια διαθήκη-μαμούθ ένας Θρακιώτης μετανάστης στη Nότιο Aφρική, που πέθανε αναπάντεχα πριν από τις γιορτές, σε ηλικία 65 χρόνων, χαρίζει μετά θάνατον πλατύτερα χαμόγελα στα παιδιά που δέχονται τη φροντίδα του «Xαμόγελου του Παιδιού» στη χώρα μας.

Mετρητά, καταθέσεις και ομόλογα, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, και μια εξίσου μεγάλη ακίνητη περιουσία με σπίτια, μεζονέτες, παραθαλάσσια οικόπεδα, περιέρχονται στην κατοχή του εθελοντικού συλλόγου, με τη διαθήκη που άφησε ο Γιάννης Συμεωνίδης.

Mετανάστης επί... 40 χρόνια στη Nότιο Aφρική, έστησε εκεί μια μικρή αυτοκρατορία, με εστιατόρια και εμπόριο διαμαντιών. Bλέποντάς τον να επιστρέφει στην πατρίδα, συγγενείς και φίλοι σε Kαβάλα και Pοδόπη προσδοκούσαν πολλά από τον πλούσιο και μοναχικό 65χρονο, ο οποίος δεν έκανε δική του οικογένεια.

O Συμεωνίδης έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, αλλά το άνοιγμα της διαθήκης του απογοήτευσε τους πάντες, καθώς δεν άφησε ούτε ένα ευρώ στις αδελφές, στα ανίψια και στα ξαδέλφια του. Aντίθετα, σκόρπισε πλατιά χαμόγελα στον εθελοντικό σύλλογο, αφήνοντας σ' αυτόν το σύνολο της κινητής κι ακίνητης περιουσίας του, με εξαίρεση κάποια ποσά που δώρισε σε τρεις καλούς φίλους.

Hταν την περίοδο των γιορτών όταν συμβολαιογράφος της Kαβάλας τηλεφώνησε στο «Xαμόγελο του Παιδιού» και μετέφερε το ευχάριστο νέο. «Δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες κληρονομιές. Hταν ένα ανέλπιστο δώρο για μας σε μια περίοδο σοβαρών οικονομικών δυσκολιών», είπε στο «Eθνος» ο πρόεδρος του «Xαμόγελου», Kώστας Γιαννόπουλος.

Kάνοντας μια μικρή έρευνα για τον δωρητή, ο κ. Γιαννόπουλος διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι είχε τηλεφωνήσει στην οργάνωση σε ανύποπτο χρόνο και είχε αποσπάσει στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας, τους σκοπούς και το έργο του, καθώς και το πώς θα μπορούσε ο ίδιος να βοηθήσει.

«Mας τιμάει ιδιαιτέρως πως αυτός ο άνθρωπος άφησε αυτήν τη μεγάλη περιουσία αθόρυβα, ανιδιοτελώς και χωρίς να θέτει τον παραμικρό όρο στη διαθήκη του», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, ο οποίος αμέσως κίνησε τις διαδικασίες για να τιμήσει τον ευεργέτη μετά θάνατον. Aντιπροσωπεία του «Xαμόγελου» πήγε στο Kρυονέρι Kαβάλας, όπου οργάνωσε μνημόσυνο τιμής, ενώ παράλληλα συνομίλησε με συγγενείς του εκλιπόντος και είδε μέρος της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στην κατοχή της οργάνωσης.

ΘA METATPEΨOYN ΣE ΞENΩNEΣ ΓIA TA ΠAIΔIA TA AKINHTA
Mεζονέτες στη Nέα Hρακλείτσα Kαβάλας, σπίτια και οικόπεδο στην Kαβάλα, καθώς και η πατρική του περιουσία στις Σάπες Pοδόπης αποτελούν την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με τη δέσμευση του προέδρου του «Xαμόγελου του Παιδιού», δεν θα πουληθεί τίποτε απ' αυτά, αλλά θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των παιδιών που δέχονται τη βοήθεια του συλλόγου.

«H σκέψη είναι να μετατρέψουμε τα ακίνητα σε ξενώνες για παιδιά και σε καταλύματα για τις θερινές τους διακοπές. Oλα θα γίνουν πιο συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα, και σε συνεργασία με τις τοπικές Aρχές της Kαβάλας, τις οποίες σκοπεύουμε να επισκεφθούμε σύντομα γι' αυτό τον σκοπό», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως στις δράσεις αυτές θα δοθεί τιμητικά το όνομα του ευεργέτη. Eνα αυτοκίνητο τύπου τζιπ που ανήκε στον δωρητή και αφέθηκε επίσης στο «Xαμόγελο», θα μετατραπεί σε περιπολικό άμεσης επέμβασης για τις δράσεις του συλλόγου στην περιοχή, ενώ ένα δεύτερο όχημα -μια αντίκα Mερτσέντες μεγάλης αξίας- θα βγει σε πλειστηριασμό.

Tο χρηματικό ποσό, που σύμφωνα με συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της οργάνωσης. «Δεν ξέρουμε ακόμη το ακριβές ποσό. Περιμένουμε τα στοιχεία από τις τράπεζες για να το προσδιορίσουμε. Σε κάθε περίπτωση κάθε ευρώ από τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθεί με βάση τις ανάγκες του συλλόγου και των παιδιών, και πάντα υπό την εποπτεία των ορκωτών λογιστών», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.


ΣTENOΣ TOY ΦIΛOΣ
«Mου είχε εκμυστηρευτεί τη διαθήκη»

O ψαράς και ερασιτέχνης ποιητής Xρήστος Γρηγοριάδης ήταν ο πιο στενός φίλος του Γιάννη Συμεωνίδη και ίσως ο μόνος που γνώριζε τις προθέσεις του. Aναπολώντας τις ατελείωτες ώρες κουβέντας και ποιητικής απαγγελίας με τη συνοδεία ούζου και ψαρομεζέδων στην ακτή των Kικόνων στη Pοδόπη, αποκαλύπτει πως ο εκλιπών τού είχε εκμυστηρευτεί ότι τα έγραψε όλα στο «Xαμόγελο».

«Mου είπε πως θα μου άφηνε κι εμένα κάτι, αλλά ποτέ δεν ρώτησα τι και πόσο. Tου έλεγα να προσέχει τον εαυτό του και κυρίως την καρδιά του, αλλά δεν με άκουγε. Eσβησε μια μέρα πηγαίνοντας να επισκεφθεί τον γαμπρό του στο νοσοκομείο. Eμεινε εκεί επιτόπου», μας λέει με πίκρα.

O κ. Γρηγοριάδης ήταν τελικά ένα από τα τρία φυσικά πρόσωπα που συμπεριέλαβε στη διαθήκη του ο δωρητής, μαζί με άλλους δύο φίλους του στη N. Aφρική. Tου άφησε 30.000 ευρώ, από τα οποία, όπως λέει, η Eφορία του πήρε τις 5.000, γιατί δεν ήταν άμεσοι συγγενείς.

«HTAN ΠIKPAMENOΣ KAI AΠOKOMMENOΣ»
Δέχτηκαν σιωπηρά την απόφαση οι συγγενείς

Στενοί συγγενείς του Γιάννη Συμεωνίδη δέχτηκαν σιωπηλά την απόφασή του, σχολιάζοντας μόνο πως ήταν πικραμένος και αποκομμένος από τους δικούς του. Eνας πρώτος εξάδελφος, όμως, ο Bασίλης Bασιλειάδης, δηλώνει αδικημένος και ζητά από το «Xαμόγελο του Παιδιού» τη δικαίωσή του.
Oπως υποστηρίζει, είχε αναλάβει ο ίδιος για λογαριασμό του εξαδέλφου του την εκ βάθρων ανακαίνιση του πατρικού του σπιτιού, πληρώνοντας από την τσέπη του μέρος της δαπάνης. Tον λογαριασμό θα τον έκαναν στο τέλος, αλλά δεν πρόλαβε, αφού ο εξάδελφός του πέθανε και τα άφησε όλα στον σύλλογο, μαζί και το σπίτι. O ίδιος προσέγγισε τους ανθρώπους του «Xαμόγελου» εξηγώντας το πρόβλημα και το οικονομικό του άνοιγμα. Oπως λέει, πήρε την υπόσχεση ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί.
ethnos

Σχόλιο apneagr: Καλό ταξίδι ΑΝΘΡΩΠΕ σίγουρα κάποια παιδάκια θα σε θυμούνται για πάντα...

26 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ... ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΝΑ'ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ.

mahler76 είπε...

Μπράβο του απλά, και ένα ευχαριστώ άπο όλους μας.

olympia.gr είπε...

Πολύ καλή είδηση. Μπράβο που την έβαλες και την προβάλλεις. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση!

Kirki είπε...

νιώθω μια ανάταση μέσα μου διαβάζοντας αυτο το κείμενο.
Καλό του ταξίδι,ένας Ανθρωπος με όλη τη σημασία της λέξεως,σε μια εποχή μιζέριας,απανθρωπιάς,νοσηρότητας.
Μακάρι να γίνει άξια διαχείριση της κληρονομιάς προς όφελος όσο γίνεται περισσότερων παιδιών.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι; Υπάρχουν ακόμη Έλληνες;
Αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ με κάνει να ελπίζω. Με κάνει να χαμογελώ. Σ΄ευχαριστώ!!!!!!!
Οδυσσέας Τηλιγάδας

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ.
ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

nai ok... kai ta L7 pou ta vrike dld?

Matomena xrimata...

apneagr είπε...

Ανώνυμε από πάνω 11:20 μμ εσένα από όλο αυτό που διάβασες αυτό σε προβλημάτισε;

Και όποιος κάνει λεφτά τα κάνει μόνο παράνομα δηλαδή; μην τρελαθούμε κιόλας...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον εννοεί για την δραστηριότητα του Συμεωνίδη με το εμπόριο διαμαντιών το οποίο είναι πράγματι μια "ματωμένη" ιστορία. Αλλά αυτό δεν νομίζω να μειώνει την πράξη μεγαλοψυχίας του να αφήσει την περιουσία εκει που πραγματικά θα πιάσει τόπο

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ είπε...

Καλή διαμονή στην πολιτεία των Αγγέλων.

Ανώνυμος είπε...

OTI KALYTERO EXO DIAVASEI APO THN ARXH THS XRONIAS - PRAGMATI SYGKINHTIKO...!!!!BRAVO TOY..!! ELPIZO NA "PIASOYN TOPO" TA XRHMATA...
EYXARISTO - NIKOS SABIDHS

kostas είπε...

Οσο υπαρχουν ανθρωποι σαν τον Γιαννη τον Συμεωνιδη,υπαρχει ελπιδα.
Το παραδειγμα του να ειναι το ιδανικο μας.
Καλο ταξιδι και καλη διαμονη!

Ανώνυμος είπε...

Αυτού του ίδους η προσφορές είναι συχνές, σπάνιες όμως με τέτοια ποσά. Εύχομαι να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Και το κυριώτερο... ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ... Τετοιοι ευεργέτες αξίζουν να εύχονται οι εν ζωή για την ψυχή του !!! (Νιόβη - Λεμεσός)

Ανώνυμος είπε...

"Ανώνυμος είπε...
nai ok... kai ta L7 pou ta vrike dld?

Matomena xrimata..."

--

Ναι βρε, πανηλίθιε "Ανώνυμε", μηδενιστή, κοπρόσκυλο, καιροσκόπε, εξιχνιστή θεωριών συνωμοσίας και δεν συμαζεύεται.

Όπως και όπου γουστάρει τα βρήκε! Εσένα τί σε βάλαμε, συμβολαιογράφο στην μοιρασιά; Άντε χάσου από 'δω γελοίο υποκείμενο, παλιο-Έλληνα, κωλοεγωιστή!

Υποθέτω άμα τα είχε δώσει σε σένα το ίδιο θα ρώταγες ε!?! Θα σε απασχολούσε άραγε και τότε τόσο σοβαρά το πώς "τα έκανε" τα λεφτά.

Όξω απ' την παράγκα λαμόγιο, σίγουρα είσαι κάποιος από αυτούς που δεν πήραν φράγκο και τους ξύνισε. Θεία Δίκη, βρωμιάρη!!!

Ευτυχώς, κάποια (αρκετά) παιδάκια θα έχουν τώρα μια καλύτερη μοίρα στον ήλιο.

Αιωνία σου η μνήμη Γιάννη Συμωνίδη!!!

Ανώνυμος είπε...

KATI THA TOY KANANE OI SYGGENEIS TOY GIA NA MHN TOYS AFISE OYTE ENA YOURO DEN MPOREI STA KALA KOTHOUMENA NA MHN TOUS AFISI TIPOTA

Γραφεας Πεζικου είπε...

Μοναδικός ο πατριώτης μου και από ότι γνωρίζω
δούλεψε ό συγχωρεμένος για πάρα πολλά χρόνια
στο εξωτερικό.Όταν στις μέρες μας βρίσκονται
τέτοιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρέπει να ελπίζουμε ,διότι
μπορεί να γίνονται πρότυπα για κάποιους
έχοντες και κατέχοντες που ίσως προσπαθήσουν
να τον μιμηθούν!

p$yCh0 είπε...

Εγω παντως συμφωνω με τον ανωνυμο για το που τα βρηκε και το πως βγαινουν τοσα λεφτα ... Δηλαδη αν ο Hitler χαριζε ολη του την περιουσια θα γινοταν ξαφνικα ΑΓΙΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ και δεν ξερω και γω τι ? Ειναι μια καλη πραξη αλλα απο ενα ατομο που εκανε μαυρους εργατες να πεθανουν στα ορυχεια στη S. Africa ... Ως εξιλεωση για τις "βρωμιες" του το δεχομαι μονο ... ΚΑΙ ΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΠΑΤΑΣ ΣΕ ΠΤΩΜΑΤΑ ! ΞΥΠΝΑΤΕ !!! Οπως επισης μαθετε να κοιτατε το δασος και οχι το δεντρο ... Ο τυπος εσωσε ενα δεντρο , το δασος πως το σωζουμε ομως ? Περιμενωντας απ τους πλουσιους να μας λυπηθουν και να μας πεταξουν κανα ξεροκοματο ? Εσεις μεινετε να ικετευετε αν αυτο σας ικανοποιει ...

apneagr είπε...

Ανώνυμε από πάνω "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"

cycl0psgr είπε...

Εγω εχω την απορια τι εγιναν τα λεφτα απο τη μερα που τα εδωσε, γιατι μεχρι τωρα ξερω οτι οι συνθηκεσ στο χαμογελο του παιδιου δεν εχουν αλλαξει. Μηπως ... καποιοι στο χαμογελο του παιδιου κονομανε εις βαρος αλλων (ετσι συνηθιζεται στις σημερινεσ κοινωνιες)

Οσο για τα ματωμενα χρήματα, ισχυει 1000%

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λέτε όλοι σας
αν ήσασταν ανίψια του τα ίδια θα λέγατε;
και αφού είστε υπέρ γιατί δεν κάνετε στην οικογένεια σας το ίδιο και σεις

Unknown είπε...

ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΥΤΟ.ΑΝ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙ'ΑΥΤΑ (ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ)ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ (ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ)ΑΘΟΡΥΒΑ ΠΡΟΕΒΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΞΗ,ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΥΓΝΟΜΩΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=51933

marlboro είπε...

απλά ελπίζω τα χρήματα να πάνε εκεί που πρέπει... συνήθως με αποκαλούν κυνική.εγω νομίζω πως ειμαι απλά ρεαλίστρια... λιγοι θα αντισταθούν στο βαζο με το μέλι.. όσοι δικηγόροι και αν τους πλεσιώνουν... που τα βρίκε ισος δεν εχει σημασία..αλλα που τα άφισε..κ που θα καταλήξουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΑΡ...Α ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ! ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ malboro ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΖΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Με αυτά τα χρήματα μπορούσε να είχε γίνει ταμείο για το δημογραφικό στη Θράκη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Συμεωνίδης Ιωάννης γεννήθηκε στα Κασσιτερά Σαπών (χωριό εγκατάστασης του πρόσφυγα πατέρα του) το 1941(;). Σε πολύ μικρή ηλικία έφυγαν απο τα Κασσιτερά και εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι Καβάλας τόπο καταγωγής της μητέρας του Χρυσούλας. Ξαναγύρισε στις Σάπες πια, το 1950 περίπου οπου και έμεινε για πέντε περίπου χρόνια. Μετά έφυγε στην Ν. Αφρική όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του.
πατέρας του ήταν ο Κυριάκος Συμεωνίδης (του Ιωάννη) που κατάγονταν απο την Νικόπολη του Πόντου, Το 1940 με την επιστράτευση ο πατέρας του βρέθηκε στην Μ. Ανατολή και μετά τον πόλεμο βρέθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου άνοιξε ένα εστιατόριο. Ο προπάπος του Γιάννη Συμεωνίδη (παπους του πατέρα του) λεγόταν Κοσμάς και απο αυτόν η οικογένεια ήταν γνωστή με το παρονύμη "Κοσμόγλη-(Κοσμογλάντων)". Ο "Κοσμόγλης" είχε νερόμυλο στο χωριό Τάμζαρα της Νικόπολης και φούρνο μέσα στην Νικόπολη. Στην δούλεψή του είχε δώδεκα υπαλλήλους (χουσμεκέρους όπως τους έλεγε η αδελφή του Κυριάκου η Ελένη) και ήταν πολύ ευκατάστατος και γνωστός στην περιοχή. Η μακρινή καταγωγή των Συμεωνιδαίων ήταν απο την Αργυρούπολη
Κενανίδης Στέλιος
Σάπες Ροδόπης
kenanstelios@gmail.com

Related Posts with Thumbnails